ÁRVÍZ, BELVÍZ – Kilenc településen még mindig nincs vezetékes ivóvíz

Több mint ötszázszor riasztották a tűzoltókat az elmúlt 24 órában különböző időjárással kapcsolatos műszaki mentésekhez, leginkább vizet kellett szivattyúzni.

A legtöbb, 154 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de Hajdú-Biharból és Somogyból is csaknem 100-100 segélyhívást kaptak.

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a magyarországi folyókon 1855 kilométeren van még védelmi készültség, a belvíz 156 ezer hektár földet borít.

Sokan még mindig nem térhetettek vissza

Ár- és belvíz ellen a fővároson kívül kilenc megye 104 településén védekeznek, összesen 4340 ember. Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 40, Csongrád megyében 8 települést érint. A korábban kitelepítettek közül 1275-en még mindig nem térhetett vissza lakóhelyükre, számuk napról-napra csökken. Sátoraljaújhelyen a pangó vizet és a csatornákat szivattyúzzák, az ÁNTSZ pedig a szúnyogirtást kezdte meg 30 településen.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 87 településen még ajánlott felforralni a vizet fogyasztás előtt, kilenc kistelepülésen pedig lajtoskocsival, zacskós és palackozott ásványvízzel biztosítják az ivóvizet.

FH