ÁRVÍZ – Tolnában 20 helyen küzdenek a vízzel

Húsz településen védekeznek az árvíz ellen a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén.

Szombat reggel hat óráig Szekszárdon egy háromfős családot kellett kiköltöztetni otthonából, miután a ház életveszélyessé vált. A többi településen folyamatosan szivattyúzzák a vizet és figyelőszolgálatok működnek – közölte György Péter alezredes. A Dombóvár-Bátaszék vasúti vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között pótlóbuszok járnak, másutt 5-10 percet késnek a szerelvények. Az igazgatóság fokozott figyelemre inti az autósokat a kidőlt fák, valamint víz- és sárátfolyások miatt.

Szekszárdon egy életveszélyessé vált házból kellett kiköltöztetni egy háromfős családot, őket az egyik helyi fogadóban helyezte el az önkormányzat. Egy másik épület pincéje beszakadt, de nem kellett kilakoltatni, a polgárvédelmi kirendeltség intézkedett az érintett terület körbekerítéséről és a vízelvezetésről.

Továbbra is védekeznek a víz ellen Bonyhádon, Dunaföldváron, Bátaszéken, Tamásiban, Döbröközben, Csikóstőttősön, Kaposszekcsőn, Őcsényben, Nagymányokon, Váralján, Simontornyán, Kakasdon, Regölyön, Madocsán, Pakson, Szakályon, Dombóváron, Ozorán és Bátán. Több helyen folyamatosan szivattyúzzák a vizet és figyelőszolgálat működik.

A Budapest – Pécs vonalon több szakaszon is csak csökkentett sebességgel mehetnek a vonatok, emiatt átlagosan 5-10 perces késések vannak. Ugyancsak sebességkorlátozás van a Dombóvár – Kaposvár – Gyékényes vonal egy részén. A Dombóvár – Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád állomások között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A katasztrófavédelmi igazgatóság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek, mert az utakon víz- és sárátfolyások, kidőlt fák lehetnek.

Az előrejelzések szerint a Duna szerdán tetőzik a Tolna megyei szakaszon, a vízszint pedig megközelítheti a 2002 augusztusában, illetve 2006 áprilisában mért maximumokat. A víz lakóházakat is veszélyeztethet majd Pakson az Árvíz utcánál és Bátán a szivattyúteleptől a Bercsényi utca végéig terjedő 2 kilométeres szakaszon.

– Független HÍrügynökség –