ÁRVÍZ – teherautó tolatott a margitszigeti nyúlgátnak

Egy teherautó vasárnap rátolatott a Margitszigeten kiépített nyúlgátra. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) dolgozói hétfőn – még a tetőzés előtt – újraépítik a homokzsákokat.

Várhatóan a szigeten másfél kilométeres hosszban kiépített gát egy szakaszára még egy sor homokzsákot kell rakni, mert a nagyobb hajók mozgása miatt erőteljes hullámverés éri az ideiglenes védvonalat.

Az FCSM hétfő reggeli tájékoztatása szerint a hétfő estére várható 820 centiméter körüli tetőzést Budapest felkészülten várja. A város minden kritikus pontja védve van, a gátőrök éjjel-nappal járják a szakaszokat és figyelik az árvízi jelenségeket.

A Római-parton a korábban történt fejlesztések miatt a mostani árvíz miatt jóval kevesebb szivárgást tapasztaltak az FCSM szerint. A szakemberek itt is és a IV. kerületi Komp utcában, valamint a XXII. kerületben Duna utcában is úgynevezett “ellennyomó medencékkel” és a zárások megerősítésével megfékezték a szivárgásokat.

A Margitszigeten a szombaton megépített másfél kilométeres nyúlgátat egy teherautó megrongálta. Az FCSM munkatársai még a tetőzés előtt újraépítik ezt a szakaszt. A Dunán közlekedő nagyobb hajók által keltett hullámok is veszélyt jelentenek a sziget mélyebben fekvő részére. Várhatóan a hétfőn a csatornázási művek dolgozói megmagasítják a homokzsákból készült ideiglenes gát egy részét.

A Főpolgármesteri Hivatal egyébként szintén hétfőn reggel azt közölte, hogy kérésükre a Duna fővárosi szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el, hogy a hajók keltette hullámok se törjék át a védvonalakat. A Főpolgármesteri Hivatal kéri a jachtok tulajdonosait is, hogy mielőtt vízre szállnának, érdeklődjenek a vízirendészetnél a fővárosi hajózási szabályokról.

– Független Hírügynökség –