ÁRVÍZ – Munkába állnak az ár- és belvízvédelmi közmunkások

Több mint 2000 munkanélkülit vonnak be közmunkásként a helyreállításba a tíz, ár- és belvíz elleni védekezésben érintett környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságon.

A foglalkoztatottak létszáma a szükséges munkálatoktól függően 40 és 410 fő között lesz igazgatóságonként, a legtöbb embert Borsodban, Szolnok és Nógrád megyében foglalkoztatják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a meghívásos pályázatnak köszönhetően a szervezetek június 9-étől összesen 2292 regisztrált álláskeresőt alkalmazhatnak. Törekedniük kell arra, hogy a foglalkoztatottak a leghátrányosabb helyzetű, tartós munkanélküliek közül kerüljenek ki. A közmunkások vízfolyási akadályokat hárítanak el, uszadékot távolítanak el, homokzsákokat ürítenek, a hullámtérre rakodott kommunális hulladékot szállítják el, és helyreállítják a megrongálódott töltéskoronákat, rézsűket.

Az összesen 261,6 millió forint megítélt támogatást az idei költségvetés “képzéssel támogatott közmunkaprogramok” keretéből fedezik, a pályázathoz önrészre nincs szükség. A pályázó munkaruhát, munkaeszközöket is vásárolhat, de a támogatás legalább 90 százalékát munkabérekre, valamint annak járulékára kell fordítani. A program végső határideje július 31. Az ár- és belvíz okozta rendkívüli helyzet kezelése jelentős nagyságrendű kézi munkaerőt igényel, amelyhez a speciális közmunkaprogram összehangolt, hatékony segítséget ad – áll a minisztérium közleményében.