ÁRVÍZ – Megrepedt a töltés Szolnok felett

Hosszanti irányban megrepedt a töltés Szolnok felett, Tiszasüly térségében hétfőn – írja keddi közleményében a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósága.

A történtek miatt szondákat vernek le a gátkorona szélébe, így juttatnak cementet a töltésbe, elállva ezzel a víz útját. A folyó egyébként kedden tetőzik Szolnoknál, a vártnál 40-45 centiméterrel alacsonyabban.

A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. Szolnoknál a folyó kedden tetőzik, viszont a beavatkozásoknak és tározónyitásoknak köszönhetően csaknem 40-45 centiméterrel a várt alatt. A vízállás a töltéseket a teherbíró képességük határáig megterheli, így szinte nincs is olyan szakasz, ahol valamilyen árvízi jelenség ne jelentkezne.

A töltések felpuhultak, ez tovább nehezíti a mostani védekezést. A Tisza gátjain Tiszasüly térségében – a Sajfoki szivattyútelep közelében – hosszanti irányban megrepedt a töltés. Emiatt a gátkorona vízoldali szélébe 60 centiméterenként szondákat vernek le, hogy ezen keresztül cementet juttassanak a töltésbe. Ezzel el tudják zárni a víz útját a mentett oldal felé. Nem messze onnan szintén védekezni kell, a töltést bordás megtámasztással védik, hogy ellensúlyozzák a felpuhult töltésre nehezedő víznyomást.

Az előrejelzések szerint újabb árhullám alakulhat ki a Felső-Tiszán lehulló csapadékból. A csapadék előrejelzések indokolták a Tiszaroffi tározó zárását is. Amennyiben szükség lesz rá, további vízmennyiség tározását lehet itt megoldani, csökkentve ezzel a közép-tiszai térség árvízi fenyegetettségét.

Hétfő délután vihar vonult végig Magyarországon, ami érintette az északi területeket, a Sajó, Hernád, Bódva térségét is. Azonban ez jelentős változásokat nem okozott a folyók vízszintjén. A borsodi térségben a javuló árvízi helyzet miatt főleg szivattyúznak a védekezők. A Dunán gyakorlatilag már levonult az árhullám. Baján van másodfok, illetve Mohácson első fok feletti vízállás. Az igazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 3800 vízügyes dolgozik a gátakon.

– Független Hírügynökség –