ÁRVÍZ – Megkezdődött Ócsanálos kiürítése

Megkezdődött a Borsod megyei Ócsanálos kiürítése, mivel a települést a Hernád valamint a Vadász-patak árvize egyszerre vette körbe.

17:00 | A helyszínen tartózkodó tudósítónk Madzin Tibor polgármestertől megtudta, hogy a 273 lelket számláló falu lakosságából mintegy 80-90 lakost sikerült kimenteni, mert az ottmaradtak nagy többsége nem akar eljönni.

A délután folyamán nagyon sok ember érkezik autókkal, rendőri felvezetéssel Ócsanálosra, hogy segítsék a kitelepítést és a védekezést. Még Békés megyéből is jöttek három busszal emberek, és négy katonai teherautó is érkezik.

A helyzet kritikus, a víz egyre nagyobb és vélhetően estefelé tetőzik. A védekezést nehezíti, hogy a falu bejáratánál, a Vadász patakon átívelő híd vasszerkezete is duzzasztja vissza a vizet, mert már nem fér át alatta. Az eső folyamatosan esik.


 

13,20 |  280 embernek készítettek elő szállást a szomszédos Ongán. Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a döntés péntek délelőtt született meg. Előbb a járműveket vitték át a szomszédos településre, dél körül pedig megkezdődött az emberek átszállítása. Ócsanálos 280 lakosú kistelepülés, a lakókat az ongai közintézményekben helyezik el, a katasztrófavédelem kétszáz fekvőhelyet biztosított az önkormányzatnak.