ÁRVÍZ – Ismét ázik Sátoraljaújhely

A Ronyva patak pénteken délelőtt egy helyen áttörte az ideiglenes védművet és ismét elöntötte a város egy részét. Szamosvölgyi Péter polgármester tájékoztatása szerint a víz sok házat körbevett, de hogy pontosan mennyit, nem tudta megmondani.

Háromhután két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de össze nem döntötte azokat, egy épület megrepedt, több kis hidat megrongált a településen átfolyó patak.

Ismét házakat öntött el a Ronyva patak Sátoraljaújhelyen, annak ellenére, hogy a helyben védekezők a keddi árvíz óta tapasztalt nyugodtabb időszakot szinte teljes mértékben a védvonalak megerősítésének szentelték. Szamosvölgyi Péter polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta: a homokzsákokból épített ideiglenes töltést körülbelül öt méteres szélességben törte át a víz és öntött el ismét házakat. Hogy pontosan mennyit, egyelőre nem tudta megmondani.

Háromhután egész éjszaka homokzsákokkal védekeztek a helybeliek a településen átfolyó patak árhulláma ellen. Verbovszki Károly polgármester tájékoztatása szerint két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de nem döntötte össze egyiket sem. Péntek délelőtt a helyiek az egyik ház megrepedt konyhájának megerősítésével foglalkoztak. Több portáról nem lehet autóval kiállni, mert az áradat megrongálta a pallókat, hidakat. A patakmederben több támfal is beomlott – közölte a polgármester.

Vámosújfalun a Tolcsva-patak a híd előtt éjszaka kilépve medréből több házat – köztük az óvodát – körbefogott, egy épületbe be is folyt a víz. Rózsahegyi Ferenc körjegyző azt mondta: a nagyobb bajt homokzsákok lepakolásával tudták megelőzni. Péntek délelőtt megszüntették a védekezést, most már a szivattyúzás és a fertőtlenítés, takarítás folyik.

Időközben tovább romlott a közlekedési helyzet Borsodban. Miskolc – Felsőzsolca teljes lezárása miatt – már csak több órás kerülővel közelíthető meg Zemplénből. A megyeszékhelyről már egyetlen szlovákiai határátkelő sem közelíthető meg, mert időközben a reggel még járható, Aggtelek felé vezető utat is elöntötte a víz egy szakaszon – közölte a rendőrség.