ÁRVÍZ – Elkezdték az agrárkárok felmérését

Országszerte elkezdték az árvíz és belvíz után az agrárkárok felmérését. A legfrissebb adatok szerint, 164 ezer hektár jelenleg a belvízzel és 22 ezer hektár az árvízzel borított mezőgazdasági terület – mondta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Hozzátette: hatalmas károk érték a mezőgazdaságot, hiszen az őszi búza 5,3 százalékát, 55 ezer hektárt, a repce 7,1 százalékát, 19 ezer hektárt, a napraforgó 4,1 százalékát, 22 ezer hektárt és a kukorica 2 százalékát, azaz 24 ezer hektárt tett tönkre a belvíz és az árvíz. Összesen 131 ezer baromfi, 70 sertés, 51 szarvasmarha és 620 juh pusztult el az áradások következtében.

Jelentős károk érték az erdőgazdaságot is, hiszen az éves kitermelt famennyiség 10 százaléka, megközelítőleg félmillió köbméter fa is kidőlt az erdőkben. Ez az ágazat számára több milliárdos kárt jelent – tette hozzá.
A gazdáknak a kormány lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi június 30-ai határidő helyett, szeptember 30-ig fizethessenek be a Kárenyhítési Alapba.

Legnagyobb károk Borsod, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs, és Hajdú-Bihar megyékben keletkeztek. Az Európai Szolidaritási Alapban 1 milliárd euró áll rendelkezésre az árvíz sújtotta tagországoknak, amiből az állami károk fedezhetőek majd. A miniszter szerint teljesen új kárenyhítési tervet kell kidolgozni, mivel a mostani árvíz egyértelművé tette, hogy az eddigi megoldás nem alkalmas egy ilyen rendkívüli helyzet kezelésére.

A szaktárca vezetője elmondta: a teljes tulajdonviszonyt át kell tekinteni és gondolni a vízfolyások mellett fekvő területek tekintetében, hiszen sok helyen okozott gondot az, hogy a gátak magánterületen vannak és ezek karbantartása nem megoldott. Erre a tárca egységes koncepciót dolgoz ki a közeljövőben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium adománygyűjtést és segélyakciót indított az árvízkárosultak javára. A befizetett pénzt és a tárgyi adományokat a segélyszervezeteken keresztül juttatják majd el a rászorulóknak. A segélyakció részleteiről és a számlaszámról a minisztérium honlapján lehet tájékozódni – mondta Fazekas Sándor.

– Független Hírügynökség –