ÁRVÍZ – A Magosz segítséget kér a gazdáknak

Az árvíz sújtotta területeken termelő gazdáknak kér segítséget a Magosz. Jakab István, a szövetség elnöke azt mondta, hogy az érintetteknek érezniük kell, hogy nincsenek egyedül.

Tapasztalatai szerint tragikus helyzetben van az állattenyésztés és a növénytermesztés is a kialakult helyzet miatt.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy vasárnap egész nap az árvíz sújtotta területeket járta végig. Szomorúnak nevezte a kialakult helyzetet. Tapasztalatai szerint a térség növénytermesztése szinte teljesen elpusztult, de az állattenyésztés is tragikus helyzetben van. A legelőket víz borítja és sok helyen az istállókat is körbe vették a megáradt folyók, patakok. A képviselő azt is elmondta, hogy a tejtermelés is negyedére, ötödére csökkent.

A Magosz elnöke szerint nagyon fontos, hogy most azonnali segítségek kapjanak a károk elszenvedői. Ezért várják azoknak a gazdáknak a felajánlásait, akik például takarmányt tudnak biztosítani a bajbajutottaknak, illetve fuvarozócégek közbenjárására is számítanak, hogy az adományok célba érjenek. Jakab István szerint fontos a szolidaritás is, hogy az árvíz sújtotta területeken termelők érezzék, hogy nincsenek egyedül.

A Magosz szerdán tartja rendkívüli elnökségi ülését az árvíz és a belvíz okozta károk miatt, erre meghívták a szakigazgatásért felelős államtitkárt is. Az ülésen várhatóan azonnali, rövid- és hosszú távú javaslatokat is megfogalmaznak majd a károk enyhítésére.

Azt egyébként Jakab István szerint még nem lehet pontosan megbecsülni, hogy mekkora károkat szenvedtek el a gazdák.

– Független HÍrügynökség –