ÁRVÍZ – A dunai árhullámokra készülnek Tolnában

A Duna melletti településeken a 2002 és a 2006 évi árhullámok során tapasztalt vízszintekre lehet számítani Tolna megyében, a megyei katasztrófavédelem hétfői tájékoztatása szerint.

Az erre való felkészülést Dunaföldváron, Pakson és Bátán is megkezdték, védműveket építenek ki. Pakson az Árvíz utcában 870 centiméteres-es vízszintre építették ki az ideiglenes védvonalat. A Duna magas vízállása miatt a 6-os út alatti zsilipeket lezárták. Paksnál 24 óra alatt 61 centimétert emelkedett a Duna vízszintje. a megyében a korábbi időszak esőzései miatt kialakult helyzet hétfőre erősen javult.

A Csikóstőttősön, ahol korábban egy utcát elöntött a víz, a hétvégén már a házakat szárították és a helyreállítási munkákat végezték a lakók. Döbröközön, Bátaszéken és Őcsényben a lakóházak védelmére kiépített védvonalakon figyelőszolgálat működik. A Völgység patak melletti településeken fenntartották a múlt héten kiépített ideiglenes védvonalakat, de a patak apad, a figyelőszolgálat fenntartására már nem volt szükség. A víz visszahúzódásával a héten megkezdődhet a homokzsákok visszabontása és a fertőtlenítés. Tamásiban a Koppány mentén kiépített védvonalakat még fenntartják.

Simontornyán több helyen jelentős mennyiségű belvíz jelent meg, ezeket a hétvégén elkezdték szivattyúzni, hétfőn még egy nagyteljesítményű szivattyút is munkába állítanak.

Harcon egy ház hátsó fala és a tetőszerkezete részben leomlott, az épület két lakóját a rokonaik fogadták be. Tolna megyében velük 77-re emelkedett a lakásukat elhagyni kényszerülők száma. Többségük most rokonoknál és ismerősöknél lakik, 19 ember az önkormányzatok által biztosított szállásokon vannak.

A megyében csak Regöly és Keszőhidegkút között van még teljes útzár vízátfolyás miatt, illetve sebességkorlátozások vannak a megrongálódott M6-oson és az Alsóbörzsöny és Grábóci elágazó közötti alsóbbrendű úton. A vasúti közlekedésben több helyen van sebességkorlátozás, illetve Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között pótlóbuszok járnak.

– Független Hírügynökség –