Ártatlan volt a kivégzett az Egyesült Államokban?

Hibás bizonyítékok alapján ítéltek halálra, majd végeztek ki egy férfit az Egyesült Államokban – állította a kivégzett férfi családja kérésére indított perben egy szakértő.

Cameron Todd Willinghamen 2004-ben hajtották végre a halálos ítéletet, miután egy korábbi peres eljárásban a bíróság bizonyítottnak látta, hogy 1991-ben ő gyújtotta a tüzet, amelyben három lánya életét vesztette. A csütörtökön meghallgatott tűzszakértő szerint azonban mostanra bizonyíthatóvá vált, hogy a lángok valószínűleg véletlenül csaptak fel.

A törvényszéki szakértő, John Lentini szerint az ügyészek által korábban bemutatott bizonyítékok alapjául szolgáló tudományos eljárások nem sokkal később elavultak. Ezt Willingham ügyvédje is tudta, aki még védence életében megpróbálta elérni, hogy nyilvánítják semmissé a bizonyítékokat, de fellebbezéseit sorra elutasították a bíróságok.

Az ügyben használt technikák és következtetések hamisak voltak

A biztosítótársaságok számára évtizedeken át tüzes esetekben nyomozó Lentini szerint, amikor 2004-ben a halálos ítéletet végrehajtották, már mindenki tudta, hogy az ügyben használt technikák és következtetések hamisak voltak. Abban az évben egy másik szakértő ezeket tételesen meg is cáfolta, ám Texas kormányzója ezek ismeretében sem volt hajlandó elhalasztani a kivégzést.

A Willingham nevét tisztázni akaró család ügyvédje most a korábbi szakértőt is tanúként idézte be, ahogyan a halálraítélt egykori cellatársát is. A felperesek szerint ugyanis a férfi saját büntetésének enyhítéséért mondta eskü alatt azt, hogy Willingham bevallotta neki a gyújtogatást. A cellatárs azonban nem jelent meg a csütörtöki meghallgatáson.

A bíró az eljárás során egyébként bemutatta Willingham egykori feleségének levelét. Az asszony nem akart megjelenni a mostani meghallgatáson, de azt írta, hogy szerinte “igazságot szolgáltattak, amikor Todd Willingham-et elítélték és kivégezték három lányuk brutális meggyilkolásáért.”

Ha a bíróság felmenti, Willingham lesz az első, akit a modern kori kivégezések történetében, a halálos ítélet végrehajtása után, ártatlannak nyilvánítanak az Egyesült Államokban.

– Független Hírügynökség –