Árad a Zagyva

Árad a Zagyva Apc alatti szakasza, miután jelentős mennyiségű víz érkezett a mellékfolyásokból a folyóba.

Hatvannál egy nap alatt több mint másfél métert – 163 centimétert – emelkedett a vízszint. A Közép-Duna völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság emiatt a Zagyva középső szakaszára, a Jászfelsöszentgyörgy és Jobbágyi közötti 38 kilométeres szakaszon elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

A Közép-Duna völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a folyó felső szakaszát csak jelentéktelen mértékben érintette a vízgyűjtő területeken lehullott csapadék.A mellékvízfolyásokon keresztül érkező vízmennyiség és az alsó szakaszon hullott csapadék hatására azonban a középső szakaszon, Apc alatt újabb árhullám indult meg. Hatvannál egy nap alatt 163 centimétert emelkedett a vízszint, jelenleg nem emelkedik, igaz, nem is apad a folyó.

Az Ipolyon 1. fokú készültséget tartanak

Az Ipoly középső szakaszán, Szécsény -és Pöstyénpuszta között fenntartják az első fokú készültséget, mivel az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék esett a mellékvízfolyásokon.

A megáradt Zagyva és Ipoly mellékvizei mentén a károk enyhítésére műszaki segítséget nyújtott a vízügyi igazgatóság Heréd, Apc, Kiskunlacháza, Szécsény, Egyházasgerge, Mihálygerge Herencsény és Nagytarcsa településeknek. Az önkormányzatokat szivattyúkkal, homokzsákokkal segítik. Az éjszaka folyamán a Galga és a Szuha – ezek a többi között a Zagyva mellékvizei – mentén levő települések önkormányzatait értesítették a várható helyzetről.