Áprilisban a mozikban

Vámpírok, titánok, zombik, szuperhősök és egy Oscarra jelölt alakítás, melyek mind elérnek végre a magyar mozikba is áprilisban.

Már a vetítőtermek sötétjében próbálják a világméretű járvány – mely a populáció nagy részét vámpírrá változtatta – egy lehetséges megoldását megtalálni, hiszen így sem a túlélők, sem az új domináns faj jövője nincs biztosítva. Peter Spierig és Micheal Spierig poszt-apokaliptikus víziójában (Daybreakers – A vámpírok kora), olyan színészek jelennek meg a vadász és a préda szerepében, mint Ethan Hawke vagy Willem Defoe, mely még ígéretesebbé teszi az egyébként is jónak tűnő alkotást.

Jövő hét csütörtökön érkezik a mozikba az Oscar egyik legnagyobb felfedezettjének, Carey Mulligennek filmje, az Egy lányról. A forgatókönyv alapanyagát Hornby jegyzi, akinek neve nem csupán az irodalomban, hanem már a celluloid uralta világban is roppant jól cseng. A mozi egy fiatal lányról szól valamikor a 60-as évek elején Angliában, aki előtt egy idősebb férfi kinyitja a „világ” kapuját, s olyan helyekre juttatja el, ahová mindig is vágyott, de persze semmi sem az, aminek látszik.

A tengerentúli filmgyártás egyre több fantasy alkotással rukkol elő, nem régen – bár roppant kétségbeejtő színvonalon – már az antik görög legendákba is beletúrtak, de az igazán nagy dobás e témakörből, csak április 15-én debütál a multiplexekben. Ekkor (szigorúan 3D-ben) Perszeusz története kerül a vászonra (Sam Worthington), akit isten nemzett, de ember nevelt fel, ám képtelen megvédeni családját az alvilág bosszúálló istenétől, Hádésztől (Ralph Fiennes). Veszteni valója már nincs, így vállalja, hogy egy csapat mindenre elszánt harcost a pokol ura ellen vezet, mielőtt az megszerezné Zeusztól (Liam Neeson) a hatalmat.

Pár évvel ezelőtt a spanyolok egy igazi bombát dobtak a zombis horrorok állóvizébe, s az igazán feszült és remekül kivitelezett [REC]-vel már-már romeroi magasságba emelkedtek. A folytatás majd 22-től láthatja a magyar közönség, mely pontosan ott veszi fel a történet fonalát, ahol az előző befejezte. Ezúttal viszont tv-s kamera helyett kommandósok sisakjain keresztül szemlélhetjük az élőhalottak dzsemboriját.

Talán kétségtelen, hogy az új Batman filmeken kívül a Vasember volt ez idáig a legjobban eltalált képregény adaptáció. A technológiai vívmányokkal felszerelt szuperhős kalandjai természetesen folytatódnak, s a magyar mozikba is megérkeznek 29-én. A világ már tudja, hogy a milliárdos feltaláló Tony Stark maga a páncélruhás szuperhős, a Vasember. A kormány, a sajtó és a nyilvánosság egy emberként szorongatja őt, hogy ossza meg szupertechnológiáját a hadsereggel, de Tony nem akarja közkinccsé tenni a Vasember páncél titkait, mert attól tart, hogy az információ rossz kezekbe kerül. Pepper Pottsszal és James “Rhodey” Rhodesszal az oldalán Tony új szövetségeket köt, és új, hatalmas erőkkel száll szembe.

Címkék: , , , ,