Álomszerű labdarúgó akadémia lesz Debrecenben

Álomszerű labdarúgó akadémia lesz Debrecenben
A Pallagon induló akadémia kulcsfontosságú lehet a DVSC jövőjét illetően is.

Látványterv 1

Látványterv 2

Látványterv 3

A Debreceni Labdarúgó Akadémia nem csak hazánk, hanem egész Európa egyik legszebb, legmodernebb ilyen célű létesítménye lehet – mondta Szima Gábor, a DVSC-TEVA elnöke, azon a sajtótájékoztatón, ahol az újonnan induló hajdúsági centrum volt a téma.

 A Debreceni Labdarúgó Akadémia első gimnáziumi osztálya idén indul (maximum 32 tanuló részvételével) a pallagi Balásházy szakközépiskolában, ahová 12 éves gyerekeket várnak. A tervek szerint az akadémiát egy nonprofit gazdasági társaság üzemelteti majd, amiben egyharmad része lesz Debrecen városának, a DVSC-nek és az egyetemnek.

A tervek szerint a komplexum 9 füves és 1 műfüves nagymértetű pályát, illetve 3 műfüves kispályát, orvosi szobát, konditermet és öltözőket foglal majd magába; a költségvetés mintegy 800 millió forintra rúg, amit a DVSC és a város fedez majd kiegészítve pályázati pénzekkel. Szima Gábor a Napló kérdésére elmondta, az akadémia bő egy év múlva teljes mértékben elkészülhet, bár sok függ az engedélyeztetésektől.

Kósa Lajos polgármester kiemelte, az utánpótlás-képzés fontosságát, s hogy a DVSC jövője szempontjából is kulcsfontosságú az akadémia létrahozása. A Debreceni Egyetem képviseletében Bács Zoltán, az Agrártudományi Centrum elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy az intézmény elkötelezett a sportképzés mellett, s ez az akadémia azért is lesz különleges, mert a továbbtanulni vágyó fiatalok a Debreceni Egyetem révén a legszélesebb palettáról választhatnak. Cserpák Ferencné, a Balásházy igazgatónője arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskola vezetésének már van tapasztalata a sportoló diákok tanítása, nevelése terén. A pedagógus zárásként elmondta, február 19-ig jelentkezhetnek a diákok a hat osztályos képzésre.