Államfőválasztás – Az LMP-frakció tagjai nem vették fel a szavazólapot

Nem vették fel a szavazólapot a Lehet Más a Politika (LMP) frakciójának tagjai a parlamentben, ahol nemrég kezdődött meg az államfőválasztás, illetve a titkos szavazás. Az LMP már korábban jelezte, hogy egyik elnökjelöltet sem támogatják.

Schmitt Pál keddi bemutatkozó beszédében azt mondta, hogy a nép szuverén hatalmát átruházta egyetlen pártszövetségre. Egy parlamenti demokráciában a nép parlamenti képviselőkre ruházza át a hatalmát, és nem egyetlen pártszövetségre. A Fidesz-KDNP mellett három másik párt is van a parlamentben, bár erről olykor meg szoktak feledkezni – reagált Schiffer András, az LMP frakcióvezetője.

A frakcióvezető szerint “kiváltképp aggályos” volt a Fidesz-KDNP államfő-jelöltjének egy másik mondata is. Schmitt Pál arról beszélt, hogy nem kíván ellensúly lenni, és ez komoly kérdéseket vet fel. Egy alkotmányos demokráciában a köztársasági elnök ellensúly, éppúgy, mint az alkotmánybíróság – mondta Schiffer András.

Az LMP azt várja a mindenkori köztársasági elnöktől, hogy hatékony ellensúlyt képezzen a – bármilyen többséggel rendelkező – kormányzati hatalommal szemben. A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója ugyanakkor tiszteletben fogja tartani az államfő-választás eredményét, és a megválasztott köztársasági elnökkel aggályaik ellenére együtt kívánnak működni – közölte a frakcióvezető.

– Független Hírügynökség –