Államfőt választ az Országgyűlés jövő héten

Jövő héten kedden választ új köztársasági elnököt az Országgyűlés. A parlamenti képviselők két jelölt között választhatnak: a Fidesz-KDNP Schmitt Pál házelnököt, az MSZP pedig Balogh András thaiföldi nagykövetet jelöli Sólyom László utódjának.

A legfeljebbháromfordulós szavazás első két fordulója akár ugyanazon napon is lehet. Így a tervek szerint az első forduló titkos szavazása június 29-én 13 órakor kezdődik majd. Sikeres választás esetén az új államfő 14:30-kor teheti le az esküt.

Amennyiben nem lesz sikeres az első szavazási forduló, úgy a képviselők június 29-én 16 óráig jelölhetnek újra, a második szavazás 18 órakor lesz, eredményes választás esetén pedig 19:30 órakor teheti le az esküt az új köztársasági elnök.

Amennyiben szükség lesz rá, úgy a harmadik fordulót június 30-án 10 órakor tartják, az esküt pedig 11:30-kor teheti le a megválasztott államfő.

 

Agusztus 6-tól új köztársasági elnök

Jelölt egyébként legalább 50 országgyűlési képviselő ajánlásával lehet valaki, egy képviselő csak egy embert jelölhet. Az első két fordulóban titkos szavazáson, az összes képviselő kétharmadának szavazatával lehet megválasztani az államfőt. Az esetleges harmadik fordulóban csak a második fordulóban két legtöbbet kapott jelöltre lehet szavazni, és a legtöbb szavazatot kapott jelölt a nyertes, függetlenül a szavazásban résztvevők számától.

Sólyom László mandátuma augusztus 5-én jár le, a jövő héten megválasztandó új köztársasági elnök augusztus 6-án léphet hivatalba.