Áfacsalás édesen: több milliárdos a kár a cukoriparban – Somogyi Hírlap

Csupán az élelmiszeripari feketekereskedelem és az áfa-csalás miatt évente legalább 200-250 milliárd forintot bukhat el az államkassza – hangoztatják a cukoripari feldolgozók.

A csalás lényege, hogy csak papíron utaztatják meg a cukrot: a feldolgozótól egy magyarországicég megvásárolja az árut, amit tovább adnak egy uniós bejegyzésű – általában szlovák vagy román – vállalkozásnak, aminek nem kell utána áfát fizetnie. Így a külföldi cég könnyedén tovább értékesítheti a cukrot egy magyarországi fantom társaságnak, amely immár hivatalosan, áfával eladja az édes szállítmányt – hivatalosan, áfával – egy áruházláncnak vagy kereskedelmi társaságnak.

Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. elnöke szerint az élelmiszeriparban zajló áfacsalás hatalmas kiesést okozhat a magyar gazdaságnak. Az Élelmiszer-feldolgozó Országos Egyesületének (Éfosz) felmérésére hivatkozva azt mondta: Magyarországonévente közel 3000 milliárd forintnyi élelmiszert értékesítenek. Ennek az áfa tartalma 750 milliárd forint, amelynek a szakember becslése szerint csaknem egyharmada a feketekereskedelemben csapódhat le – olvasható a Somogyi Hírlapban.

– Független íHrügynökség –