19 halott, 800 sebesült a bankgkoki tüntetéseken

19-re emelkedett vasárnapra virradó éjszaka is folytatódó összecsapások halálos áldozatainak száma a thaiföldi fővárosban. Az ellenzéki tüntetők és a rendőrök egymást vádolják azzal, hogy éles lőszert használtak.

Noha már legalább egy hónapja tartanak az ellenzéki megmozdulások Bangkokban, még nem voltak olyan súlyos összecsapások, mint szombaton és vasárnapra virradó éjszaka. A helyzet akkor durvult el, amikor a katonaság megpróbált felszámolni két, a tüntetők által megszállás alatt tartott pontot a thaiföldi fővárosban. A hatóságok eleinte könnygázzal és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel próbálták szétkergetni a köveket hajigáló demonstrálókat, de aztán egyre több embert szállítottak be a kórházakba lőtt sebekkel.

Legalább két tüntetővel fejlövés végzett az orvosok szerint. A 19 halálos áldozat közül négyen katonák. A tüzpárbajban életét vesztette a Reuters hírügynökség japán operatőre is, őt a mellkasán ért egy golyó. Éjfél előtt a kormányfő rendkívüli televíziós beszédet tartott, amelyben sajnálkozását fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Abhisit Vejjajiva szerint a katonák csak a levegőbe lőttek az éles lőszerekkel, és legfeljebb önvédelemből használták fegyvereiket.

Az öltözékükről “vörösingeseknek” nevezett tüntetők a 2006-ban katonai puccsal megbuktatott kormányfő, Thaksin Shinawatra hívei, és a jelenlegi kormány leváltását követelik.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,