18 méter magasan Tedej fölött

18 méter magasan Tedej fölött
18 méter magasan Tedej fölött - © Forrás: magánarchívum
Tedej – Hamarosan kilátó és tanösvény miatt lesz érdemes Tedejre menni.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból tavaly is lehetőség volt úgynevezett erdei közjóléti létesítmények megvalósításához támogatást kérni. Százszázalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatást érhetett egy-egy erdei kiránduló- vagy pihenőhely és tanösvény kialakításának, erdei kilátó építésének terve.

A jövőben Tedejen is láthatunk majd hasonlót, hiszen a településrész erdejében minderre 28,5 millió forint uniós forrást nyert a Tedej Zrt. A kilátó több magánember tulajdonában álló erdőben valósul meg, amelynek erdőkezelője a Tedej Zrt.

– A beruházás ötlete nem légből kapott, hiszen több, helyben működő természetvédő alapítvány és egyesület alapító tagjai vagyunk; a tagok folyamatosan túráznak, járják a környék természeti nevezetességeit, és ők hívták fel a figyelmünket arra, hogy itt is lehetne egy kikapcsolódásra lehetőséget adó természetközeli látványosság – fogalmazott a projektet menedzselő Deme Albert, a zrt. üzemgazdasági igazgatója. Az adminisztratív előkészítés nem volt egyszerű feladat, hiszen az erdészeti engedélyeken túl építési engedélyt, előzetes környezeti hatásvizsgálatot, Natura-hatásbecslési dokumentáció készítését is igényelte. A beruházás közbeszerzési eljárás keretei között zajlik, remélik, az adminisztratív terheket bőven kompenzálja a hamarosan elkészülő kilátó és tanösvény által nyújtott természeti élmény – tette hozzá.

Erdő a szántók világában

– A Észak-Hajdúság mezőgazdaságilag intenzíven művelt területein ritkán találkozhatunk összefüggő erdőséggel. Turistáknak, természetjáróknak üdítő kivételt jelent a hajdúnánási határban található Előháti erdő. Az erdő a maga 40 hektáros területével a Hortobágy folyó szomszédságában, nagy kiterjedésű legelőkkel körülvéve szokatlan természeti jelenség a szántók világában. Értékeinek megismerhetőségében jelent nagy lépést a közeljövőben elkészülő erdei kilátó, tanösvény és pihenőhely. A környezetbe illeszkedő fa kilátó a maga 18 méteres magasságával, a lombkoronaszintből kiemelkedve kitűnő kilátást biztosít az egész tájegységre. A több, mint egy kilométeres erdei tanösvény kényelmes túrázási lehetőséget tesz lehetővé, az útvonal mentén kihelyezett 14 tábla pedig felhívja a figyelmet a NATURA 2000-terület védett természeti értékeire, mint például a szivárványos öklére, a réticsíkra, a vöröshasú unkára, a nagy hőscincérre, a vidrára és még számos, itt őshonos növényi és állattársulás tagjaira – mondta a projektvezető.

A kilátó környezetében pihenőhely épül padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, amit az oda látogató turistacsoportok, osztályok is igénybe vehetnek. Megközelíthető lesz a Hajdúnánást Polgár irányába elhagyó közútról, földúton mintegy 5 kilométert haladva a tedeji Templomdomb irányában. A kilátó tervezett májusi átadását követően útbaigazító táblák kihelyezésével segítik a turisták célba érését – tudtuk meg.

HBN-BB
hirdetés