178 ezernél is több madarat gyűrűztek meg itthon az elmúlt évben

Több mint 178 ezer madárra került gyűrű Magyarországon tavaly.

Összesen 208 fajt jelöltek meg, a példányok között sok a fióka és a védett madár is. Sikerült olyan ritkaságnak számító madarakat is meggyűrűzni, mint a fenyőszajkó, vagy a rozsdástorkú pityer, amelyek nem költenek nálunk. A hagyományos alumínium mellett sokszor színes kombinációs gyűrűt kapnak a madarak, de műholdas, illetve rádiós nyomkövetőkkel is figyelik az útjukat.

Összesen 178 266 madárra került gyűrű tavaly, ezen belül is pontosan 208 madárfajt jelöltek meg, köztük 13 ezernél is több fiókát – mondta a Független Hírügynökségnek a Madárgyűrűzési Központ vezetője. Olyan ritkaságnak számító fajokat is sikerült meggyűrűzni az elmúlt évben, mint a fenyőszajkó és a rozsdástorkú pityer, amelyek nem költenek nálunk. Karcza Zsolt beszélt arról is, hogy a fokozottan védett réti sasok, kanalas gémek, kék vércsék egy része nem csak hagyományos alumínium, hanem színes kombinációs gyűrűt is kapott. Ennek az a lényege, hogy ezeket a madarakat teleszkóppal, távcsővel is tudják azonosítani, így nem kell őket visszafogni.

Vannak olyan fajok is, mint például a kerecsen sólyom, vagy a kék vércse, amelyeknek műholdas, illetve földi rádiós nyomkövető eszközökkel tudják folyamatosan figyelni az útját. Minden második madarat egyébként a nyolc hazai madárgyűrűző állomáson jelölték meg az elmúlt évben. Magyarországon 1908 óta gyűrűzik a madarakat, hazánk a harmadik ország a világon, ahol ezt központilag bevezették. Azóta körülbelül négymillió madárra került gyűrű. A szakemberek ezzel a technikával egyrészt választ kapnak arra, hol telelnek a madarak, és hova térnek vissza. De a madárgyűrűzés segítségével azt is figyelni lehet, hogy hogyan változik a madárállomány évről évre, illetve hogyan hatnak rájuk a klimatikus változások.

– Független Hírügynökség –