17 kiló, 20 százalékosra dúsított uránja van Iránnak

Több mint 17 kiló 20 százalékosra dúsított uránt állítottak elő eddig Iránban. – közölte szerdán az Iráni Atomenergetikai Szervet vezetője.

Ali Akbar Salehi azt nyilatkozta az ISNA iráni hírügynökségnek, hogy “az iráni tudósok havonta akár öt kiló 20 százalékosra dúsított nukleáris anyagot is képesek készíteni.”

Irán februárban kezdte meg az urán dúsítását, miután erre utasítás adott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A dúsított urán üzemanyagként használható atomerőművekben. Irán azt állítja, hogy ez is a célja. A dúsítás révén nyert urán hasadó magként működhet atombombákban. A nyugati országok szerint az Iszlám Köztársaság valódi célja éppen ez.

Irán egyébként hétfőn jelentette be, hogy nem engedi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két ellenőrét az országba, miután “információkat szivárogtattak és hamis jelentést adtak le”. A hírt közlő ISNA iráni hírügynökség Ali Akbar Salehire, az ország nukleáris programjának vezetőjére hivatkozott.

Salehi szerint a két ellenőr nevét már a múlt héten eljuttatták a NAÜ-nek, és felkérték a szervezetet, hogy válasszon új ellenőröket a nemkívánatos személyek helyére. “Ennek a két ellenőrnek nincs joga, hogy Iránba jöjjön, mert információt hoztak nyilvánosságra, mielőtt azt hivatalosan bejelentették volna, és hamis jelentést is készítettek” – mondta Salehi a hírügynökségnek két napja, hozzátéve, hogy a kiszivárgott információk Teherán vitatott nukleáris programjával voltak kapcsolatosak.

Június 9-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókról döntött Teherán ellen. A NAÜ egyébként szintén nemrég fogalmazta meg jelentésében azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy az iráni atomprogram valóban békés szándékú lenne, amint azt Teherán állítja. Vizsgálatuk szerint ugyanis az iráni nukleáris létesítményekben egyre tisztább szintre dúsítják az urániumot, ami növeli a nyugati országok gyanúját, hogy az országban valójában tömegpusztító fegyvert szeretnének előállítani.

– Független Hírügynökség –