160 éve hullott le a kabai meteorit

160 éve hullott le a kabai meteorit
© Fotó: unideb.hu
Kaba – Meteorit Városnappal emlékeznek április 20-án és 21-én a kabai meteorit lehullásának 160. évfordulójára a városban.

1857. április 15-én este 10 óra körül egy meteorit csapódott be Kaba határában. Szilá­gyi Gábor kabai gazda találta meg, aki látta lehullását is. Szakemberként először Török József akadémikus, a Debreceni Református Kollégium természetrajz tanára vizsgálta meg.

A kollégium a császár minerológiai kabinetjének követelése ellenére nem adta át a követ, egy darabkát azonban elküldtek Wöhler német vegyésznek, aki elkészítette az első vegyelemzést. A kő jelenleg is Debrecenben van, a Kollégium Múzeumában, szilánkjait mintegy húsz helyen (például Calcutta, London, Bécs, Moszkva, Washington) őrzik a világban.

A 2,6 kilogramm tömegű, cipó alakú kő legnagyobb átmérője 16,4, legkisebb 10 centiméter, magassága 10,8 centiméter. Eredeti tömege 2,877 kilogramm lehetett. Ez az egyike az első meteoritoknak, amelyekben szerves anyagot mutattak ki. Tanulmányozása a Naprendszer keletkezésének időszakáról nyújt információkat.

HBN


Hiába akarta a bécsi udvar a meteoritot, a Kollégiumé maradt

A Kollégium udvarán nemrég megkérdeztem néhány arra járót: mit hallott a kabai meteoritról? Volt, aki semmit. Mások látták a másolatát az iskolatörténeti múzeumban, de nem tudták, miért értékes az a két öklömnyi szürke kő… Volt, aki arra emlékezett, hogy a szervesanyag-tartalma tette híressé.