157 évesnek mondja magát egy indonéz asszony

Hisznek az indonéz népszámlálást végző hatóságok annak az asszonynak, aki azt állítja, hogy 157 éves. – közölte hétfőn az indonéz statisztikai hivatal egyik vezetője.

A bejelentése szerint még hihetetlenebb, hogy az egyik távoli faluban élő asszony saját állítása szerint még dolgozgat a háza körül, és ahogy egész életében tette, most is cigarettázik.

A népszámlálást végző összeíróknak azt mondta az idős nő, hogy ő 1853-an született. Ekkor mutatták be Verdi Traviata című operáját Velencében, ekkor robbant ki a krimi háború, és ekkor helyezték el az első útjelző táblákat San Franciscóban. “Nincs hiteles bizonyíték, ami megerősíteni az állítását, de nehéz kétségbe vonni az ő és 108 éves fogadott lánya nyilatkozatát.”- mondta a statisztikai hivatal egyik vezetője, Jhonny Szardjono hétfőn.

Az egyetlen olyan ember, akinek hitelesíthető volt a születési adata, és 120 évnél tovább élt, a francia Jeanne Calment, aki 1997-ben halt meg 122 évesen. A Szumátra szigetének déli részén élő Turinah nevű asszony tehát 35 évvel túlszárnyalja őt, ráadásul még él, így életkora világrekord.

“Az életkora ellenére kiváló a memóriája, tisztán lát, és a hallásával sincs gond. És folyékonyan beszél flamandul.”. – mondta Szardjono arra utalva, hogy Indonézia holland gyarmat volt 1945.-ig. A statisztikus szerint azért nincsenek meg a születését igazoló papírja, mert állítása szerint elégette azokat, hogy elkerülje megtorlást az 1965-ös kommunista hatalomátvételi kísérlettel indokolt katonai puccs idején.

– Független Hírügynökség –