150 ezren a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A hétfő este véget ért 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 18 napján 65 helyszínen 130 program várta az érdeklődőket.

A BTF rendezvényeit, beleértve a kiállításokat és a szabadtéri eseményeket, az előzetes becslések alapján körülbelül 140-150 ezren látogatták március 19-és április 5-e között. Ebben az évben a jegyek több mint 98 százaléka kelt el – tájékoztatta szerdán a Független Hírügynökséget Zimányi Zsófia fesztiváligazgató.

A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége Dánia, kiemelt eseménysorozata pedig az Erkel200 programsorozat volt. A társadalmi felelősségvállalás jegyében – Roma vagyok – magyar vagyok címmel cigány származású művészek mutatkoztak be a rendezvény ideje alatt.

A 30. BTF idei újdonsága, a szintén hétfőn zárult – Kreatív Kirakatverseny volt. A Budapesti Tavaszi Fesztivál a kerek évforduló kapcsán a fesztivál főtámogatójával közösen hirdetett pályázatot a pénzintézet budapesti kirakatainak kreatív berendezésére. A versenyzők több mint húsz fővárosi bankfiókot öltöztettek ünneplőbe a jubiláló Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A Tavaszi Portálokra a járókelők sms-ben szavazhattak, és természetesen egy szakmai zsűri is górcső alá vette az alkotásokat. Eredményt április közepén hirdetnek a szervezők – árulta el Zimányi Zsófia.

Az idei fesztivál is bővelkedett világsztárokban. A legnagyobb és legzajosabb sikert napjaink egyik legsármosabb operaénekese, Erwin Schrott aratta. Az operavilág Marlon Brandójának tartott művész romantikus áriaestet adott Budapesten. Ugyancsak több mint teltház előtt játszhatott a flamenco gitár Paganinije – Paco de Lucía.

Összesen hét produkció szerepelt a második alkalommal megrendezett Nemzetközi Színházi Fesztivál repertoárján. A programsorozat egyik leglényegesebb eleme ebben az évben is az volt, hogy minél szélesebb merítést mutatott be abból, ami most zajlik a színházi világban. A közönséget március 19-és április 5-e között pedig további hat magyar rendező bemutatójával/ősbemutatójával várták.

A szervezők természetesen megemlékeztek a jubileumi évről is. A fesztiválon olyan kerek évfordulót ünneplő együttesek is felléptek, mint a szintén 30 éves Győri Balett társulata, és koncertet adott a 25 éves 100 Tagú Cigányzenekar. A BTF állandó szereplői, így a Budapesti Fesztiválzenekar Beethoven-esttel, a Nemzeti Filharmonikusok pedig Bartók-koncerttel szerepeltek a műsorban, és immár hagyományosan, mindkét együttes hatalmas közönségsikert aratott.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott volt már a kezdeteknél, így idén ez az együttes adta a fesztivál záró koncertjét. A Rolla János vezette együttes a hangversenyen megemlékezett a BTF három évtizedéről, felidézve az első fesztivál hangulatát.

A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál költségvetési kerete ebben az évben kevesebb volt, mint a tavaly. Míg 2009-ben 1 milliárd 451 millió forint, ebben az évben 1 milliárd 289 millió forintból gazdálkodott a BTF – összegezte Zimányi Zsófia.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált az elmúlt években 200 ezer látogatót vonzott. Ebben az évben nem az érdeklődés csökkent a szabadtéri rendezvények iránt, hanem a BTF kísérőrendezvényét, az 50 ezer nézőt csalogató Fringe Fesztivált ezúttal Pécsett tartják meg. A Fringe Pécs 2010 pénteken kezdődik és vasárnap estig/hétfő hajnalig tart. A fesztivál idején több mint 300 produkciót láthat a közönség Pécs város hét különböző helyszínén, ahol a belépés ezúttal is ingyenes.

Lévén, hogy 2011-ben január 1-je és június 30-a között Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, jövőre nem lesz kiemelt vendége a Tavaszi Fesztiválnak – tájékoztatott Zimányi Zsófia. Az immáron 31. BTF programsorozatát a “Vendégünk Európa” szlogen jegyében rendezik meg. Olyan kulturális eseményeket szerveznek, ahol mind a 27 uniós tagállam megjelenik valamilyen formában – fogalmazott a fesztiváligazgató.

Emellett természetesen egy nagy erős Liszt-vonulata is lesz a fesztiválnak – hangsúlyozta Zimányi Zsófia. A BTF felkérésére készül egy kortárs opera, amely a romantikus zeneszerző életének egy szeletét dolgozza fel. A Liszt opera ősbemutatója lesz a fesztivál nyitóelőadása. A zeneszerző Fekete Gyula, a darab rendezője pedig Gothár Péter lesz. Természetesen további Liszt művek is felcsendülnek majd az immár 31. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A BTF vendége lesz 2011-ben mások mellett, Thomas Quasthoff német basszbariton, aki először jön Budapestre. A Camerata Salzburg együttes, és a Zukerman Chamber Players is elfogadta a fesztivál meghívását. A 2009-es év két nagy közönség-kedvence is visszatér Budapestre. A Max Raabe és a Palast Orchester zenekar és a világ egyik legnépszerűbb kontratenorja Philippe Jaroussky is fellép a 31. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az összművészeti seregszemlét az Európai Unió Ifjúsági Zenekara adja koncertje zárja majd 2011 tavaszán – foglalta össze Zimányi Zsófia.

Bővebb információ a Budapesti Tavaszi Fesztiválról a www.btf.hu oldalon olvasható.

– Független Hírügynökség –