150 éve nyitotta meg kapuit a Csokonai Színház, gálaesttel ünnepeltek

Akt.:
150 éve nyitotta meg kapuit a Csokonai Színház, gálaesttel emlékeztek
150 éve nyitotta meg kapuit a Csokonai Színház, gálaesttel emlékeztek - © Fotó: Matey István
Debrecen – Humoros, emelkedett, de legfőképp emberi volt az ünnepi évadnyitó gálaest.


1865. október 7-én Debrecenben színházat alapítottak – így kezdődött annak a kulturális intézménynek a története, amely deszkáin játszott daraboknak a puszta felsorolása is egy külön műsorszámot megtöltöttek a teátrum évadnyitó gálaestjén. Ugyancsak egy jelenetet töltött meg a deszkákra állók névsora, illetve csak töltött volna, ha a társulat frakkos férfijai utasítására az előadó, Vranyecz Artúr nem ugrott volna az égi névjegyzékbe legutóbb vésett szignóra, Kóti Árpádéra. A sorolást zenekari ötletességgel és a lajstrom végét váró cintányéros színész türelmetlenségével tették humorossá. Kacaghatott a közönség az anekdotákon, amelyekből bőven válogathattak a jelenlegi rangidősek.

Idéztek a saját és az elődök után fennmaradt történetekből, szavaikban a színpadra „invitálták” a híres színészklub egykori lelkeit: Király bácsit és nénit, akik még a legendás művészek kedvenc ételeiről is hagytak ránk feljegyzést, köztük ilyen is akadt: „amit elé tesznek”, de Kóti Árpádról például azt, hogy „mindegy, csak savanyú legyen”, vagy Haumann Péterről, hogy a zsíros kenyér volt az itt leg-­gyakrabban fogyasztott étke. A jelenet végén az egykori adys diák, – aki a színművészetin végzett ifjúként első évadát kezdi a teátrumban – élete egy tavalyi eseményének elmesélésébe kezd, mire leintik a rangidősek, a vállát veregetve: „majd harminc év múlva fiam.”

Ilyen humoros és emberi, olykor emelkedett momentumok váltakoztak végig a két és fél órás produkció alatt, amely frissessége, ötletgazdagsága a legújabb Kaszás Attila-díjas művész, az est rendezője, Mészáros Tibor keze nyomát is viselheti büszkén. A színfalak mögé bevitt kézi kamera, a megmutatta a társulati mindennapok hangulatát. A poénok őszinték és a néző érzése szerint tényleg bármikor megtörténhetnek, vagy már egy valós emléket idéztek a bejátszások.

Megtudjuk, hogy a színházigazgató jelmondata: megoldjuk. Ráckevei Anna így felel akkor is, amikor két áldott állapotú színésznője – Újhelyi Kinga és Krajcsi Nikolett – azon darabokról kérdezik, amelyekben szerepelnek. Nagyon szép pillanata az előadásnak, amikor ők ketten énekelnek egy dalt, gitáraláfestéssel. Közben ízelítőt kapunk a jövő évi darabokból, amely részletek egyikén-másikán a szereplők profizmusa ellenére is látszik, hogy kidolgozás alatt vannak.

Ráckeve Anna az ünnepség elején azt mondta: „hisszük, hogy ezeken a deszkákon a mai napig lelkesülten láthatja meg a közönség a színészben az embert.” Ezen gálával igazán rászolgáltak e vágy teljesülésére.

HBN–HABE


Debrecenié lett az elismerés

Az est egyik kiemelt eseménye volt a Kaszás Attila-díj átadása. A félmillió forinttal járó elismerésre 34 színház jelölte egy-egy művészét, akik közül szakmai grémium választott három színészt. Az esélyesek közül a közönség Mészáros Tibort szavazta meg a névadó, nyolc éve elhunyt színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgáló kitüntetésre érdemesnek.

A színház jövője, a jövő színháza a Kölcseyben

Debrecen – 1865-ben valakik nagyot mertek álmodni a városban és úgy gondolták, hogy Thália papjainak kőtemplomot kellene építeni – jelentette ki Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a Kölcsey Központban tartott előadó művészeti szakmai konferencia sajtótájékoztatóján.


Hoppál Péter: jövőre 23 milliárd forint jut a színházaknak

Debrecen, 2015. augusztus 29., szombat (MTI) – Jövőre 23 milliárd forintot nyújt a kormány a színházaknak – jelentette be a kulturális államtitkár szombat este Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban, Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén.


Előadóművészeti konferenciát tartottak Debrecenben az országos évadnyitó előtt

Debrecen, 2015. augusztus 29., szombat (MTI) – Kétnapos előadóművészeti konferencia zajlott a debreceni Csokonai Színház rendezésében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) színházművészeti tagozatának támogatásával pénteken és szombaton, a tanácskozás végén a résztvevők sajtótájékoztatón összegezték a hat szekcióban zajlott munkát a Kölcsey Központban.

hirdetés