15 éves a National Instruments Debrecenben

15 éves a National Instruments Debrecenben
A vállalat több milliárd forintos fejlesztést valósít meg és több mint kétszáz új munkahelyet hoz létre a városban.

Egy 5,5 milliárd forint értékű beruházást és 210 új munkahely létrehozását jelentették be a National Instruments (NI) fennállásának 40, illetve a debreceni leányvállalat 15 éves jubileuma alkalmából az október 18-án megtartott debreceni ünnepségen. A több száz munkavállaló és vendég jelenlétében Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Alex Davern a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke, Papp László Debrecen polgármestere, Kósa Lajos parlamenti frakcióvezető és Dr. Ábrahám László az NI Hungary Kft. ügyvezetője egyetértettek abban, hogy az NI a jövőben is biztos partnere marad Debrecen városának és a Magyar Kormánynak.

15 évvel ezelőtt az NI komoly lehetőséget látott Debrecenben, elsősorban az itt található tehetséges munkaerőnek, valamint a Debreceni Egyetem jelenlétének köszönhetően – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. A szakember – aki a céget 2001-es megalapítása óta irányítja – elmondta, hogy az NI első tengerentúli gyártóüzeme igazi otthonra lelt Debrecenben. Többek között a város és az ország által kínált kedvező üzleti együttműködésnek köszönhetően folyamatos a fejlődésük, jelenleg több mint 1200 munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. Az ügyvezető bejelentette, hogy az NI Hungary Kft. átfogó oktatási koncepciója részeként Debrecen összes, azaz harminchét általános iskoláját – legyen az önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású – egyenként három robotépítő készlettel ajándékozza meg a vállalat. Ezzel tovább erősödik a 2009 óta működő NI Mentor Program, amelynek célja, hogy az óvodától egészen a felsőoktatásig és azon túl is, akár az űrkutatásig támogassa a diákok természettudományok iránti érdeklődését. Célkitűzésünk az – tette hozzá -, hogy minél több fiatal induljon el a műszaki pályák irányába. A 15 millió forint értékű adományt november 12-én adják át az Agóra Tudományos Élményközpontban, a “RobotozNI jó” elnevezésű program keretében.

Az év elején már döntést hoztunk egy Debrecent érintő jelentős beruházásról – emlékeztetett Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke. Egy cégfelvásárlás nyomán közel 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát hozunk Debrecenbe, amely következtében a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává válik debreceni leányvállalatunk. Az ügyvezető alelnök – aki 2017. január 1-től az anyavállalat elnök-vezérigazgatói posztját fogja betölteni – bejelentette, hogy a Magyarországgal kapcsolatos hosszútávú terveik nyomatékosításaként közel 5,5 milliárd forintot fordítanak a debreceni telephelyükön a K+F, informatikai fejlesztési és gyártási kapacitásuk fejlesztésére, egy új, negyedik épület megépítésére, valamint az NI globális szolgáltató központjának kapacitásbővítésére. A projekt keretében 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre. Az új munkavállalók közel 95%-a felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegennyelvek ismeretével fog rendelkezni. Alex Davern megköszönte a Magyar Kormánynak és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek a projekttel kapcsolatban nyújtott hatékony és jelentős mértékű támogatást.

Debrecen mindent elkövet azért, hogy a kutatás-fejlesztés egyik világszínvonalú központja legyen – hangsúlyozta köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere. Debrecenben az NI letelepedésével a gazdaságfejlesztés területén egy új korszak vette kezdetét, hiszen a cég sikertörténete igazolta, hogy Debrecen képes kiszolgálni a legmagasabb technológiai igényű vállalatokat is innovációt támogató adópolitikájával, a város ipari-üzleti kulturájával, infrastruktúrájával és a befektetéseket támogató szervezeti háttérével. Az NI debreceni leányvállalata az elmúlt másfél évtized során igazi tudásközponttá nőtte ki magát Kelet-Magyarországon. A vállalat is elkötelezett támogatója az innovációnak és a fenntartható növekedésnek mind globális tekintetben, mind hazánkban. Az országnak több ilyen vállalatra lenne szüksége. Papp László megköszönte Alex Davern-nek és Dr. Ábrahám Lászlónak támogatásukat és az NI 15 éves munkáját, aminek eredményeként a debreceni leányvállalat a régió egyik legnagyobb technológiai zászlóshajójává vált.

Kósa Lajos, parlamenti frakcióvezető elmondta, hogy Magyarország kitörési esélye a magas hozzáadott értéket igénylő ipar és szolgáltatás, és ehhez az amerikai cég 15 év alatt elért teljesítménye is hozzájárult. A cég hatalmas innovációs potenciálját tanúsítja, hogy az NI bevételének közel húsz százalékát például fejlesztésre fordítja, többet, mint a gyógyszeripar. Debrecen igazi értéke az a tudás, amivel az itt dolgozó magyar emberek rendelkeznek. Az NI jó érzékkel felismerte ezt, Debrecenben vert gyökeret és ez óriási büszkeség mindannyiunk számára.

A Magyar Kormány azt szeretné elérni, hogy minél több kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó vállalat működjön az országban. Az NI esetében ez a stratégiai törekvés megvalósult – mutatott rá köszöntőjében Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. Bejelentette, hogy az amerikai vállalat Debrecenbe tervezett befektetéséhez – egyedi kormánydöntés alapján – fejlesztési támogatást nyújt a Magyar Kormány. Dr. Szabó László szerint a debreceni beruházás azt bizonyítja, hogy Magyarország megbízható partner: vonzó befektetési környezetet tud kínálni azoknak a vállalatoknak, amelyek a magas hozzáadott értéket igénylő tudás fejlesztését célozzák és munkahelyteremtés céljából kívánnak hazánkba jönni. Hozzátette, hogy 2016 első 9 hónapjában az Egyesült Államokból 13 projektet zárt pozitív döntéssel a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amelyek közel 120 milliárd forint befektetett tőkét jelentenek és több mint 3000 fő részére biztosítanak megélhetést. A National Instruments Corporation új beruházása egyike ezen sikertörténeteknek – emelte ki a miniszterhelyettes.

Az ünnepség végén a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külön oklevélben köszönte meg Alex Davern-nek és magának az NI Hungary Kft-nek az elmúlt 15 év együttműködését Debrecen városával és a kamarával.hirdetés