145 milliós versenyhivatali bírságot kaptak

Kartellezés miatt majdnem 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 16 hazai gabonafeldolgozó vállalkozásra, köztük a debreceni székhelyű Hajdúgabona Zrt.-re.

A malmokat azért büntették meg, mert 2005 februárjától 2008 áprilisáig egyeztették egymással egyes búzaőrlemények árát, illetve árának változtatását és felosztották maguk között a piacot.

Kollektív vád

A GVH 17 vállalkozásnál talált jogsértést, de egynél a szervezet „engedékenységi politikája” miatt eltekintettek a bírságtól. Egyébként a versenyhatóság annak idején huszonöt vállalkozásnak küldte ki az előzetes álláspontját, de csak 17 esetében látták bizonyítottnak, hogy részt vett a kartellezésben.

„Igazságtalannak tartom a versenyhivatal ítéletét, hiszen csupán annyit tudtak megállapítani, hogy az ágazati szereplők időnként egy asztalhoz ültek, de se konkrét árat, se pedig olyan megállapodást nem tudtak felmutatni, ami a kartellezés gyanúját megalapozná. Kollektív vádról van szó, amit egy piacszerzési céllal Magyarországra érkezett külföldi malomipari cég feljelentése alapján fogalmaztak meg” – mondta el a Naplónak az ítélet kapcsán Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy polgári peres úton támadják meg a határozatot. HBN–P.A.

Címkék: , ,