144 milliárd dollár bónuszok, prémiumokra, különféle juttatásokra

Rekordösszegű juttatások kifizetésére készülnek a Wall Street bankjai és pénzintézetei. Ezt állítja egy tanulmány, amit a pénzvilág lapja, a Wall Street Journal tett közzé, kedden.

A lap szerint a bónuszokkal, a prémiumokkal, és részvényopciókkal összesen 144 milliárd dollár kapnak a cégek vezetői és munkatársai. A Wall Street Journal szerint ez négy százalékos emelkedést jelent a 2009-es 139 milliárdhoz képest. A lapban megjelent tanulmány 35 bankot, befektetési bankot, spekulatív befektetési alapot, biztosítót, és pénzkezelőt sorol fel.

29 cég esetében három százalékos bevételnövekedés várható

A tanulmány szerint 29 cég esetében három százalékos bevételnövekedés várható. A cégek 2010-es profitja 20 százalékos esést mutat a 2006-os eredményhez képest, miközben ebben az időszakban 23 százalékkal nőtt a jutalmak összege. – közölte a lap. Az amerikai bankok, pénzintézetek, befektetési alapok heves bírálatok, támadások célpontjai voltak a 2008-as pénzügy válság kipattanása után, mert az adófizetők pénzéből segítették ki őket, miközben hatalmas jutalmakat kaptak vezetőik.

Júniusban az amerikai pénzügyi ellenőrző hatóság szabályokat jelentett be a juttatásokat illetően. Ezek a szabályok azonban nem tiltják a kifizetések úgynevezett speciális formáit, vagyis azokat, amelyek a cégek meghatározása szerint ösztönzőket jelentenek vagy a szerződésekben rögzített, kötelező érvényű juttatásokat.

– Független Hírügynökség –