13 napig ingyen tévézhetnénk

Egy hajdú-bihari dobozgyűjtő fiatalember szobájában fotóztuk
Egy hajdú-bihari dobozgyűjtő fiatalember szobájában fotóztuk - © Fotó: Matey István
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Akár 13 napig ingyen és folyamatosan üzemeltethetnénk tévénket, vagy 316 órán át működtethetnénk számítógépünket, illetve akár 100 napig egyfolytában világíthatnánk szobánkban annyi energiával, amennyit a „Dobod Be Magad” környezetvédelmi kampány egy-egy résztvevője által szelektíven gyűjtött alumíniumdobozok újrahasznosításával megtakarítottak.

Mindössze egy hónap alatt összesen 31 ezer 682 darab alumínium italdobozt gyűjtöttek vissza egy kft. által indított és most lezárult edukációs program résztvevői az országszerte mintegy 200 kiskereskedelmi áruházban elérhető aludoboz-gyűjtő automatákkal. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az aludobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Fiatalodó veterán

A 80. születésnapját tavaly ünneplő alumínium italdoboz visszagyűjtésének és újrahasznosításának szükségessége szinte egyidős e csomagolóanyag történetével. A világon először 1935-ben az Egyesült Államokban, a virginiai Richmondban töltöttek italt – sört – alumíniumdobozba, de már akkor gondoskodtak a csomagolás, vagyis az aludobozok visszagyűjtéséről. A népszerű csomagolóanyag szelektív gyűjtése már a kezdetekben is, csakúgy, mint napjainkban, egyszerre volt gazdasági és környezetvédelmi szükségszerűség. Ennek oka az, hogy újrahasznosított alumíniumból, az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95 százalékos energiamegtakarítással gyárthatunk újra alumíniumdobozokat és más hasznos termékeket, ráadásul minden 1 tonna alumínium újrahasznosításával 9 tonna CO2 kibocsátástól is megkíméljük bolygónkat.

Állandó körforgásban

Hihetetlen, de igaz, hogy a világon valaha legyártott és forgalomba hozott aludobozok anyagának mintegy 75 százaléka napjainkban is körforgásban van, mivel folyamatosan újrahasznosítják. A ma vett üdítőnk dobozában ezért ott van a szüleink és nagyszüleink korában forgalomban lévő aludobozok anyagának jelentős hányada is.

A kampány szervezője elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt években sokat fejlődött a szelektív hulladékgyűjtés, de a lakosság környezettudatossága még alacsony. Ezért van az, hogy habár ma már mindenki számára elérhető a gyűjtés valamilyen formája, hazánkban mindössze az aludobozok 30-50 százalékát gyűjtjük vissza, szemben a fejlettebb uniós országok 75-80 százalékos visszagyűjtési mutatójával.

Érdekes módon a „Dobd Be Magad” környezetvédelmi edukációs kampányban nem a budapesti, hanem a fővároson kívül élő lakosság volt a legaktívabb az aludobozok szelektív gyűjtésben.

A legtöbb dobozt Tökölön (532 db), Dunaújvárosban (418 db), Pécsett (401 db), Hódmezővásárhelyen (247 db) és a Dunakeszin (189 db) élők gyűjtötték.

HBN


Vékonyabb a hajszálnál

Az alumíniumdobozok gyártása sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Érdekesség, hogy napjainkban, ugyanannyi alumíniumból több mint kétszer annyi alumíniumdoboz készíthető, mint 30 évvel ezelőtt. Ma egy aludoboz súlya mindössze 12-15 gramm a doboz méretétől függően, ami annak köszönhető, hogy a doboz fala rendkívül vékony, vékonyabb az emberi hajszálnál. Ennek ellenére az aludoboz az egyik legerősebb és leginkább strapabíró csomagolás, amely tökéletes védelmet biztosít a beletöltött italok számára.
hirdetés