12 év után szabadultak a túszok Kolumbiában

12 év rabság után kiszabadítottak a baloldali gerillák fogságából három embert a kormányerők Kolumbiában.

Az egyik túsznak éppen vasárnap volt a születésnapja. A két rendőrön és egy katonán kívül egy negyedik ember után még folyik a mentőakció.

Gabriel Silva kolumbiai védelmi miniszter közlése szerint az ország déli részén az amazonasi esőerdőben tartották fogva a túszokat, akiket vasárnap szabadítottak ki, és várhatóan hétfő reggel visznek Bogotába. Luis Mendieta tábornokot – aki vasárnap lett 53 éves – , Enrique Murillo ezredest és Arbey Delgado törzsőrmestert egy gerillatáborban tartották fogva. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra az akcióról, amelyben a kormányerők egyik tagja életét vesztette. William Donato rendőr alezredes után még tart a mentőakció: úgy tudni, hogy megszökött fogvatartói elől, és elrejtőzött, amíg elcsitulnak a harcok. Silva szerint néhány órán belül őt is kihozzák a környékről.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái még 1998 végén, két külön akcióban ejtették túszul a katonákat és a rendőröket. Ők voltak a gerillák legrégebbi foglyai. Alvaro Uribe kolumbiai elnök szerint már hónapok óta tervezték a tússzabadítást. A “Kaméleon hadművelet” az egyik legnagyobb ilyen akció a francia-kolumbiai politikus, Ingrid Betancourt és három amerikai 2008-ban történt kiszabadítása óta. Néhány hónapja a szintén 12 évig raboskodó Pablo Emilio Moncayo őrmester menekült meg, miután hosszú tárgyalások után a Vöröskereszt közvetítésével elengedték a gerillák.

– Független Hírügynökség –