112-re emelkedett a H1N1 halálos áldozatainak száma

Itthon 8 százalékkal nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: múlt héten a becslések szerint 15 ezer 400-an voltak, szemben a korábbi 14 ezer 300-zal.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az adatok is jelzik: még nem ért véget a járvány és újabb fertőzési hullám is várható, tehát továbbra is érdemes beoltatni magukat azoknak, akik ezt még nem tették. A szaktárca vezetője egyúttal bejelentette: bár csütörtökön átmenetileg bezárják az oltópontokat, ha ismét nő az érdeklődés, újra megnyitják ezeket.

Székely Tamás közölte azt is: a betegek között továbbra is a fiatalabbak vannak a legtöbben, az orvoshoz fordulók 68 százaléka 34 év alatti. Eddig körülbelül 353 ezer ember esett át a fertőzésen, 550 betegnek volt olyan súlyos az állapota, hogy intenzív ellátásra volt szüksége, közülük 338 szorult gépi lélegeztetésre. Az igazoltan az újinfluenzával összefüggő halálos áldozatok száma 112. Kérdésre válaszolva hozzátette: a H1N1 miatt elhunytak aránya nem nagyobb mint azoké, akik szezonális influenzában haltak meg.

Az oltásokról a miniszter azt mondta: a november végétől működő oltópontokon 92 ezer 106 oltást adtak be, a legtöbbet december 17-én, akkor összesen 10 ezer 800-at. Azóta folyamatosan csökken az érdeklődés, az utóbbi napokban már az összes oltóponton egy nap alatt 20-40 ember jelentkezett a vakcináért. Emiatt is zárják be a jelenleg működő 40 oltópontot, de Székely Tamás emlékeztetett: az ÁNTSZ 7 regionális központjában, valamint a háziorvosoknál továbbra is kérhető az oltás.

Székely Tamás elmondta: Európában Magyarország a negyedik az átoltottság tekintetében. A legtöbben, a lakosság fele Svédországban van beoltva, másodikak a finnek 35 százalékkal, majd a norvégok 32 százalékkal. Itthon a lakosság 30 százaléka kapta meg eddig a vakcinát.

A miniszter azt is bejelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium forrásaiból nemcsak a háziorvosok, hanem az iskolaorvosok is kapnak az oltásokért pénzt. A döntés értelmében visszamenőleg október 15-től minden egyes vakcina beadásáért az iskolaorvosok is megkapják a 200 forintot – tette hozzá.