11 tanács, hogy környezettudatosan éljünk

11 tanács, hogy környezettudatosan éljünk
Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Bár az újrahasznosítás valóban segítséget jelent abban, hogy csökkenjen a szeméthegyek mérete, a vizek és az ökoszisztéma szennyezettsége, jelenleg még csak a műanyagok egy része esetében érhető el. De mi magunk is sokat tehetünk érte.

Íme néhány tanács a műanyaghulladék csökkentésére.

1. Vigyél magaddal saját szatyrot, ha bevásárolni indulsz. Varrhatsz saját tárolót is, amihez ezen az oldalon adunk ötleteket.

2. Palackozott víz helyett, ha megteheted, igyál csapvizet.

3. Vidd magaddal a kávézóba a saját termoszodat. Manapság egyre több népszerű kávézó telepedik meg hazánkban, amelyek az amerikai filmekből ismert viteles kávét kínálják.

4. Használjunk a műanyagzacskók és palackok helyett kartonból készült termékeket. Mentsd meg a cipős dobozokat, díszíts, dekorálj, alkoss új tárolókat.

5. Mondj nemet a szívószálra. Talán apró lépésnek tűnik, de alattomos egy termék.

6. Rejtett műanyagok.
Kerüljük azokat a termékeket, amelyek összetevői között polipropilént vagy polietilént látunk. Egy részük nagyobb műanyagdarabokról válik le, de másik részük olyan alkotóanyag, amelyet hámlasztó tulajdonsága miatt rendszeresen használnak kozmetikai termékekben.

7. Ne használj eldobható borotvát, csak a fejet cseréld. Talán bonyodalmasabb, de előveheted nagyapád módszerét is: a pengés borotvát.

8. Eldobható pelenka helyett használj textilpelenkát. Persze azt is végig kell gondolni, hogy a mosással ne veszítsünk el még több energiát!

9. Gondold újra, hogyan tárolod az ételt.

10. Vásárolj nagy tételben. Nem kell minden fölösleges dolgot észrevenni, amit eléd tolnak a boltokban.

11. Használj kevesebb fültisztító pálcikát.

Forrás: okoanyu.blog.hu


Otthon is szelektíven!
Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Tényleg mindennek eldobható műanyagból kell készülnie? Nem! Manapság minden olyan tevékenységet hívhatunk lifehack-nek, ami az élet produktívabbá tételét szolgálja. Vagyis, ha teszünk valamit, az gyors, eredményes, ötletes legyen. Lehet az egy módszer a tonnaszám ér...