100 ezer tonna só fogyott eddig a hazai utakon

Jelentősen megnőtt a sófelhasználás a közutakon – közölte a Magyar Közút Zrt.

Ebben a szezonban már 100 ezer tonnát szórt ki a társaság, miközben egy átlagos télen 70 ezer tonnát szoktak felhasználni. A só ára is felment, mivel egész Európában kemény a tél. A vállalat arra kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról és csak a téli közlekedésre felkészített gépkocsikkal induljanak el.

A 30 ezer kilométeres hazai közúthálózaton átlagosan 70 ezer tonna sót kell kiszórni a biztonságos közlekedéshez. A hideg és csapadékos időjárás miatt azonban már most 100 ezer tonnát használt fel a Magyar Közút Zrt. Egy átlagos télen egyébként 15-20 nap van, amikor sózni kell az utakat, az átlaghőmérséklet pedig nem hidegebb mínusz 8 foknál. Ehhez képest a társaság hókotrói és sószórói lényegében november vége óta folyamatosan az utakon vannak és többször kellett mozgósítani a szerződéses partnereket is, hogy segítsenek a munkálatokban.

A vállalatnak már a tartalékait is meg kellett kezdenie és további készleteket is rendelt. A szokásosnál több hó egyébként egész Európára jellemző, így szinte minden ország utánrendeléssel igyekszik sóhoz jutni. Emiatt az árak is megemelkedtek és gyakran a szállítás is késedelmes – állítja a társaság. Korábban 80 euróért (21 ezer forintért) lehetett kapni egy tonna sót, a német közútkezelő viszont már 195-ért vásárolta az utánpótlást, sőt érkeznek hírek 300 eurós árakról is.

A Közút egyes üzemmérnökségei a hétvégi havazás után kevésbé hatékony homokot, vagy drágább kálcium-klorid oldatot használtak a síkosság-mentesítéshez. A következő nagy só-szállítmányt néhány napon belül várják. A társaság egyébként 3300 dolgozóval, váltott műszakban, folyamatosan végzi az utakon a hóeltakarítást.