100 év tablói

100 év tablói
Büszkeséggel tölthet el minden volt és jelenlegi nánási „Kőrösis” diákot, s valamennyi városlakót, akinek kezébe kerül az a tablógyűjtemény, melyet az összegyűjtést szervező Péteri Lajosné, a gimnázium volt tanára irányításával készítettek el.

Büszkeséggel azért, mert ilyen gyűjtemény nemigen van másik az országban, másodsorban pedig azért, mert ez a gyűjtemény kincsként őrzi az itt érettségizettek tablóképeit. A múlt kincse ez, mely a jövőt is magába foglalja majd – remélhetőleg.

A hajdúnánási gimnáziumban 2008-ban volt száz éve annak, hogy érettségi vizsgát lehet tenni. Ekkor kezdte a nyugdíjas tanárnő összegyűjteni a tablóképeket. 316 osztály érettségizett e száz év alatt, 293-at sikerült összegyűjtenie, 23 hiányzik. A ’10-es, ’20-as évekből 17, 6 osztály pedig a későbbiek közül nem készített sem tablót, sem csoportképet.
A tablók kapcsolatban vannak a korral, amelyben keletkeztek. Ismerve a történelmi, társadalmi hátteret, lehet olvasni a sorok között. Következtetéseket lehet levonni az iskoláról, a korról, a diákok neveltségi szintjéről, életérzéseiről, a kor aktuális diák-eleganciájáról. A rajtuk olvasható mottók pedig magukért beszélnek. Mára már ezek is megváltoztak, mellőzik a klasszikusokat, akik utat mutattak, a jelenlegiek inkább az egyéniséget, a kisebb felelősségvállalást hangsúlyozzák.  Olykor a céltalanság is tükröződik, s a mai világ jellemző üzenete: éljünk, ahogy tudunk, majd lesz valahogy később is.
Péteri Lajosné véleménye szerint jó hagyomány a tablókészítés, megőrzi az együtt töltött éveket a rokonok, leszármazottak számára is. Az utókor szemlélheti, milyenek voltak a régi diákok, hogyan gondolkoztak, mi volt számukra fontos, az iskola pedig büszke lehet rá, mennyien koptatták lépcsőit. Volt diákjai döntő többsége megállta a helyét a nagybetűs életben és reméljük ez így lesz a jövőben is.
A „100 év tablói” megvásárolható CD-n, valamint a gyűjtemény megtekinthető a Hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium könyvtárában nyitvatartási időben. ( FA)