10 órán keresztül ömlött akadálytalanul a kőolaj a Mexikói-öbölben

10 órán keresztül ömlött akadálytalanul a kőolaj a Mexikói-öbölben
Helyi idő szerint szerda estére sikerült visszahelyezni az olajfogó berendezést a Mexikói-öböl sérült mélytengeri kútjára – közölte a British Petrol cég.

A fedősapkát korábban azért vették le, mert egy robot nekiütközött a berendezés egy részének és le akarták ellenőrizni, hogy nem keletkezett-e benne a szivattyúzást gátló kristály. A kőolaj így körülbelül 10 órán keresztül ömlött akadálytalanul a tengerbe.

A robot szerda reggel ütközött annak rendszernek, amely meleg vizet pumpált a fedősapkához, hogy megakadályozza a kristályképződést. A szakemberek ezután gázt észleltek a berendezésben, és attól tartottak, hogy emiatt keletkeztek a sapkában a szivattyúzást gátló kristályok. Ezért eltávolították, és csak az esti órákban helyezték vissza a helyére.

Amerikai tudósok szerint a British Petrol cég által működtetett, kilenc héttel ezelőtt felrobbant, majd leomlott fúróplatform helyén megsérült olajkútból naponta körülbelül 30-60 ezer hordónyi (kb. 5-10 millió liter) olaj ömlik a tengerbe. A fedősapka segítségével 24 óra alatt körülbelül 25 ezer hordónyi (kb. 4 millió liternyi) mennyiséget tudnak tartályhajóba szivattyúzni.

Közben meghalt két, az olajfolt eltávolításában közreműködő munkás. Egyikük valószínűleg öngyilkos lett, főbe lőtte magát. A másik személy haláláról pedig csak annyi került nyilvánosságra, hogy egy úszómedencében vesztette életét.

A Deepwater Horizon nevű fúrótorony április 20-án robbant fel és két nappal később süllyedt a Mexikói-öbölben. A balesetben 11 munkás vesztette életét. A szivárgó olaj az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozza, már négy partmenti államban okozott súlyos környezeti és gazdasági károkat.

 

-Független Hírügynökség-