10 kíméletlen rovar, amelynek csípését a legtöbben nem tudják azonosítani

10 kíméletlen rovar, amelynek csípését a legtöbben nem tudják azonosítani
© Forrás: brightside.me
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nagyon kevesen vannak azok, akiket még nem csípett meg semmilyen rovar. A különböző állatok pedig olykor súlyos betegségeket képesek terjeszteni. Ne essen pánikba, elmagyarázzuk, hogyan ismerhetők fel a különböző csípések!

Lódarázs

a
A csípés körüli terület vörös és duzzadt, valamint hólyagok is megjelenhetnek. A csípést követően a fájdalom erősebb, mint amit maga a szúrás okoz. A lódarázs mérge hisztamint és acetil-kolint tartalmaz. Ha a csípés áldozata hideget érez a végtagjaiban, a szája és a fülei elkékülnek, vagy légzési problémái adódnak, azonnal forduljon orvoshoz.

Méh

b
Ha a fullánk a bőrben maradt, azt azonnal el kell távolítani. A csípést követően a bőr jellemzően piros és duzzadt. A csípés égető érzéssel párosul, nem sokkal később pedig erős viszketés jelentkezik. Ha nem allergiás, itt véget is érnek a panaszai. Amennyiben viszont túlérzékeny a méhcsípésre, légzési panaszok jelentkezhetnek.

Darázs

c
A darázscsípés tünetei a méhéhez hasonlóak. A csípés környéke duzzadttá és vörössé válik, majd erős viszketés jelentkezik, a bőr pedig vérezhet is. Fontos tudni, hogy a darázs több alkalommal is szúrhat, és a méhhez hasonlóan fontos figyelni az allergiás reakciókat, nehogy anafilaxiás sokk jelentkezzen.

Szúnyog

d
A szúnyogcsípés vörös és duzzadt, úgy fest, mint egy bogyó. Legtöbbször a test olyan pontjain jelentkeznek, ahol szabadon volt a bőr. A szúnyogok olyan ponton szeretnek szúrni, ahol vékony a bőr, hogy könnyebben bejussanak a véráramba. A szúrással egy időben a nyálukat is bejuttatják a sebbe, amely antikoagulánsokat tartalmaz, ez okozza a bőr viszketését, a pirosságot és a duzzanatot.

Kullancs

e
A kullancs hosszú időn át képes az ember bőrében lenni, mialatt vért szív és egyre nagyobbá válik. A kullancs veszélyes betegségeket, Lyme-kórt és agyhártyagyulladást képesek okozni, ezért az állat eltávolítása után különösen ügyelni kell a csípésre és ha az növekszik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Bolha

f
A szúnyogokkal ellentétben a bolha csípése fájdalommal jár, és a viszketés is jóval erősebb. A bolhák legtöbbször a lábat támadják és alvó embert csípnek. Egy bolha pedig egy alkalommal több helyen is csíp, a csípések helyén pedig akár 1-2 cm-es foltok is keletkeznek.

Hangya

g
A legtöbb hangya nem veszélyes az emberre, a legtöbb problémát a tűzhangyák okozzák. Ennek a hangyának csípése toxinokat tartalmaz, a harapás helyén pedig hegek alakulnak ki. A rágó hangya csípése kevésbé ártalmas, a csípés helyén rózsaszín folt jelenik meg, a tünetei pedig hasonlítanak a szúnyogéhoz, azzal a különbséggel, hogy a hangya csípése égető fájdalommal jár.

Bögöly

h
A bögöly úgy néz ki, mint egy nagy légy. A légytől eltérően a bögöly csípése nagy fájdalommal jár. A csípés először kicsi, majd egyre nagyobbá és duzzadtabbá válik. A bögöly vért szív és veszélyes betegségeket, tularémiát és lépfenét is terjeszthet, ugyanakkor emberre nem igazán támad, célpontjai leginkább a szarvasmarhák.

Tetű

i
A szúnyogéhoz hasonló, kis piros foltok jelennek meg, de olyan területen, ahol szőr van – a fejen, a nyakon és a fül mögött – a csípések pedig néhány cm távolságra vannak egymástól. A tetű olyan súlyos betegséget képes terjeszteni, mint a tífusz.

Ágyi poloska

j
Első pillantásra úgy néz ki, mint a bolha- vagy szúnyogcsípés, vagy egy közönséges allergiás reakció. A bőr vörössé és duzzadttá válik, majd elkezd viszketni, habár van egy mód, amivel könnyen felismerhető az ágyi poloska támadása. A csípések nagyon közel vannak egymáshoz és egy utat képeznek. A poloska csípése sokkal fájdalmasabb, mint a szúnyogé és reggel vesszük észre.

(Brightside)


Fotó: kuffer.hu
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A házilag is készíthető darázscsapdákból a veszélyeztetett gyümölcsfákra, szőlőtőkékre akár több is kiakasztható. A következőket tegyük: szűk nyakú üvegeket félig töltsünk meg állott sörrel, édes cefrével vagy erjedő limonádéval, amelyhez kevés rovarölő szert is a...