10 év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma

10 év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Végtag-amputáció, infarktus, veseelégtelenség – ezek lehetnek a cukorbetegség szövődményei. November 14-én, a diabétesz világnapján a megelőzés és a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Magyarországon 10 év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma. Jelenleg mintegy 800 ezer diabéteszest tartanak nyilván, de csaknem ugyanennyien vannak azok, akik nem is tudnak a betegségükről.

A cukorbetegség évekig is tünetmentes lehet, és mire a beteg orvoshoz kerül, akár már súlyos szövődményekkel is számolnia kell.”

– Romolhat a látás, veseelégtelenség alakulhat ki, illetve nő a szívinfarktus és az érszűkület kockázata, ami a végtag amputációjához vezethet – hangsúlyozta Petró Gizella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főorvosa.

A korai felismeréssel és kezeléssel a szövődmények kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető. Bizonyos tünetek, mint például a szájszárazság, a bőrviszketés, a végtagok zsibbadása felhívhatják a figyelmet a betegségre.

– Aki ezeket a tüneteket észleli, forduljon szakemberhez, hogy időben elkezdhessük a kezelést. Fontos, hogy akinek a családjában már fordult elő cukorbetegség, akiknél korábban terhességi cukorbetegség alakult ki, a túlsúlyosok és a magas vérnyomásban szenvedők évente egyszer ellenőriztessék a vércukorszintjüket – hívta fel a figyelmet a szakember.

A Kenézy kórházban 1980 óta működik diabétesz szakrendelés, ahol mintegy 3000 beteget gondoznak. A terápiás lehetőségek az utóbbi években sokat fejlődtek.

– Az 1-es típusú cukorbetegeknél a csúcsterápiát az inzulinpumpa-kezelés jelenti, amely az új technikai lehetőségek révén, folyamatos vércukorméréssel együtt egyre inkább megfelel a mesterséges hasnyálmirigy működésének. A 2-es típusú diabétesz kezelésében pedig olyan újdonságokat tudunk alkalmazni, amelyek a vércukorszint-mérséklő hatáson túl segítenek a testsúlycsökkentésben, illetve a későbbiekben az inzulinterápia velejárójaként a testsúlygyarapodás kivédésében – ismertette Petró Gizella.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy rendszeres mozgással, a normál testsúlyra való törekvéssel, szénhidrát-, illetve zsírszegény étrend kialakításával csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának veszélye.

A diabétesz világnapját minden évben november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.

– Debreceni Egyetem –