10 érdekesség a skót aranyról

10 érdekesség a skót aranyról
© Fotó: AFP / Thierry Zoccolan
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Skócia nemes párlatainak hazánkban is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? A Red Lemon Media közleményében összegyűjtött néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatunk.

1. Bemelegítésként tisztázzuk a whisky és whiskey közti különbséget: előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az „e” betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli.

2. Nem tartozhat akármi a skót whiskyk nemes családjába: a törvény szerint csakis a skót földön desztillált és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nyerheti el a megtisztelő megnevezést. A hordók a whisky előtt amerikai bourbonnek vagy spanyol sherrynek nyújtottak otthont. Általában kétszer, két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják.

3. A skótok igazán komolyan veszik a whiskykészítést: Edinburghban akár doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából. A kevert típusok mestere, azaz a master blender a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének egyedüli őrzője, a titkos összetevőket az üzemben csak tanítványával, a blenderrel osztja meg.

4. Az üvegen feltüntetett whisky kora mindig a legfiatalabb whiskyét jelöli: tehát egy 12 éves blended whisky legifjabb hozzávalója 12 évig érlelődött a tölgyfahordóban. Az ital, a borral ellentétben, palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.

5. Az angyalok is besegítenek a szeszfőzők munkájába: az érlelés során a whisky átlagosan évente 2-4%-ot veszít a mennyiségéből. Ez az Angel’s share, vagyis az Angyalok jussa, akik rendszeresen ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.

6. A fertőzésektől is megóv: egy kutatás során különböző baktériumokkal megfertőzött jégkockákat helyeztek el alkoholos italokban, majd olvadásuk után megvizsgálták a kórokozó-tartalmukat. A legkeményebbnek a whisky bizonyult, mivel minden fertőzést elpusztított. Azért bakteriális megbetegedések esetén orvosunk véleményét is kérjük ki, mielőtt intenzív whiskykúrába kezdünk…

7. Még a klasszikus hollywoodi sztárok és Jockey Ewing is rosszul itták a whiskyt! Ugyanis, az elterjedt szokással ellentétben, nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja: széles alja és szűk karimája segít koncentráltan tartani az illatanyagokat.

8. Lassan a jéggel! A jégkocka, amellett, hogy kellemesen lehűti italunkat, az aromákat is lezárja. Egy-két csepp víz hozzáadásával viszont kifejezetten kiemelhetjük az ízeket.

9. Skóciában szinte mindenkinek van egy whiskyfőzéssel foglalkozó rokona: az ország 126 lepárlóüzemmel büszkélkedhet, termékeikből pedig másodpercenként 39 üveget exportálnak.

10. Legalább olyan pompás kiegészítője az életeknek, mint a bor. Ha igazán gourmet élményre vágyunk, húsok, steakek és street food fogások mellé, és azok pácaként is bátran használjuk, de gyümölcsös és csokoládés édességeinket is feldobja egy-egy csepp aranyló nedű.


Fotó: AFP / Andy Buchanan
London - Rekordszámú turista kereste fel tavaly a skóciai whiskylepárlókat szerdán ismertetett adatok szerint. A látogatók száma elérte az 1,9 milliót, ami 11,4 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest - közölte a helyi főzdéket tömörítő szervezet, a Scotch Whisky Association. A turisták pedig...