„Szemét ez az ügy, igen szemét!”

„Szemét ez az ügy, igen szemét!”
Debrecen – A Fidesz korlátozott mozgástérről beszél, a Jobbik válaszokat vár.

„Az elmúlt 20 évben példa nélküli az a kormányzati intézkedés, hogy a rezsiköltségek vonatkozásában – áram, gáz, távfűtés – 10 százalékos csökkenés valósuljon meg. Teljesen nyilvánvaló, hogy az emberek életét jelentősen megkönnyítő kormányzati döntés Debrecenben is érvényesülni fog és nagymértékben érezteti hatását. Mindezek tekintetében különösen visszatetsző a szocialisták állásfoglalása, akiknek a kormányzása alatt 350 százalékkal növekedett a gáz, és 185 százalékkal a villany ára. A szemétszállításra vonatkozóan fontos leszögezni, hogy törvények szabályozzák az önkormányzat mozgásterét. Fokozottan igaz mindez az új hulladékgazdálkodási törvényre, amelynek alkalmazása jelentős többletköltséggel jár. A szocialistáknak a szemétszállítási díjra vonatkozóan a közgyűlési vitában kellett volna javaslatot tenniük, de ezt nem tették meg, mert akkor is tisztában voltak azzal, hogy a törvények erre nem adnak lehetőséget” – áll Balázs Ákosnak, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének a frakció álláspontját ismertető közleményében, a debreceni szocialisták keddi sajtótájékoztatójára reagálva (Napló, január 9.)

A Jobbik is véleményez

Konkrét választ és felelősök megnevezését várja a Jobbik debreceni frakciója azzal kapcsolatban, hogy „a kormányzat és Debrecen Közgyűlésének szándékát és akaratát megkerülve hogyan alakulhatott ki az a helyzet, hogy nem csak a 4,2 százalékos hatósági áremelés, hanem azon felül még további 12-13 százalékos egyéb költség is a debreceni lakosokat terheli a szilárd hulladék közszolgálati díj kapcsán” – írja a képviselőcsoport a sajtóhoz szerdán eljuttatott közleményében, kérdéseit Kósa Lajos polgármesternek és Kardos Mariannának, az AKSD ügyvezető igazgatójának címezve.

„Világos és egyértelmű választ várunk a kialakult helyzetre vonatkozóan. Tudni szeretnénk, miért a lakossággal kívánják megfizettetni azt, amit a törvény előkészítői és annak megszavazói hibásan fogadtak el? – áll a „Szemét ez az ügy, igen szemét!” című közleményben, mely ígéretet tesz arra is, hogy ha a Jobbik kerül döntési helyzetbe, a lakosság teherbíró képességét fogja a vállalkozások érdekei elé helyezni.

HBN