„A lelkem itt maradt Nyíregyházán”

By M. Magyar László
Akt.:
Mojzer Antal
Mojzer Antal
Nyíregyháza – Koncertturnén vesz részt az Auriga kvintettel a Finnországban élő, de nyíregyházi származású fagottművész, Mojzer Antal.

Nyíregyháza-Debrecen-Budapest-Szeged-Rovaniemi. A nyíregyházi származású fagottművész, Mojzer Antal életének jelentősebb állomásai ezek a városok. A sor végére ismét odaírhatjuk Nyíregyházát, hiszen hétfőn két koncertet is adott a városban zenésztársaival, az Auriga fúvóskvintettel.

„Csodálatos hazajönni”

– A Rovaniemiben működő Lappföldi Kamarazenekarban öten vagyunk fúvósok, s úgy gondoltuk, hogy az összeszokás és a nagyobb művészi szabadság érdekében külön fúvósötöst is alakítunk – mondja érdeklődésünkre Mojzer Antal, aki bár közel két évtizede él Finnország legészakibb tartományában, de amikor csak teheti, utazik Nyíregyházára.

– Csodálatos hazajönni. A szüleim már idősek, ezért minden egyes látogatás nagy ajándék a számomra. Bárhol is adok koncertet a nagyvilágban, a családom – a feleségem és három gyermekem – egykedvűen veszi azt tudomásul, azonban mikor Magyarországra jövök, nagyon irigyelnek, nagyon szeretnek itt lenni. Éppen ezért természetesen amikor lehet, ők is eljönnek a nagyszülőket és a rokonokat meglátogatni. Ugyanakkor annak is örülök, hogy még így a távolból is részese lehetek a nyíregyházi zenei életnek együtteseimmel. Korábban koncerteztem Nyíregyházán a Glinka trióval, a hegedűművész feleségemmel az elsők között adtunk koncertet a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola igen jó akusztikájú nagytermében, de felléptem már pár évvel ezelőtt az Auriga kvintettel is a városban, igaz, akkor még nem ez volt a nevünk. Most egy országos turné keretében szerepelünk még Debrecenben, Szentesen, Szegeden, valamint zenélünk még Nagyváradon is. A Lappföldi Kamarazenekarral, illetve a kvintettel főleg kortárszenét játszunk, de a repertoárban klasszikus zeneművek is szerepelnek. Szegeden jó 15 éven át klasszikus repertoárral dolgoztam, így volt bennem ellenállás a modern iránt. Örülök, hogy nem adtam fel a modern zenével való megismerkedést, sok szép élményben volt már azóta részem. Játszunk magyar szerzők műveit is, szoros kapcsolatban vagyunk Sári Józseffel, aki írt már nekünk több zeneművet. Nemrég készítettünk egy Auriga CD-t. Egy Feröer-szigeteki zeneszerző, Rasmussen írt nekünk több művet, ezek kerültek fel az albumra, remélem, szakmai körökben is lesz visszhangja ennek az albumnak.

Hiányzik a májusi illat

– Ennyi év alatt természetesen már megszoktam Rovaniemit, a mindennapi életem, a munkám, a zenélés ehhez a finn városhoz köt. A telet már megszoktam, de ez a tavaszi májusi hónap, ami most itt Magyarországon fogadott, nagyon hiányzik. Az internet segítségével folyamatosan tájékozódom Magyarországról, a szüleimmel pedig telefonon tartom a kapcsolatot. Bármit is csinálok Rovaniemiben, a feleségem és a gyermekeim mindig megjegyzik, hogy a lelkem itt maradt Nyíregyházán.

Életrajzi adatok:

Mojzer Antal a nyíregyházi zeneiskolában kezdett el hangszert tanulni. Nagyon sokáig Kovács Lászlónál tangóharmonikázott, de mivel ezzel a hangszerrel középfokon nem lehetett továbbtanulni, kénytelen volt váltani, s Gebri Józsefnél fagottozott. A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola után következett Budapesten a Zeneakadémia, majd a diploma megszerzése után Szegedre került, ahol nemcsak zenekari tag volt, de tanított a konzervatóriumban és a főiskolán. Szegedről került ki szintén zenész feleségével Rovaniemibe, ahol három gyermekük született: Janka (17 éves, zongorázik), Áron (14 éves, hegedűlt, zongorázott, most fagottozik), Lili (10 éves, hegedűlt, most zongorázik).