​Vizsgálják a fák állapotát, hogy ne legyen katasztrófa

Akt.:
Két évvel ezelőtt március közepén már kidőlt a Thomas Mann utcán egy öles fa
Két évvel ezelőtt március közepén már kidőlt a Thomas Mann utcán egy öles fa - © Fotó: Archívum
Debrecen – Az illetékesek szerint a megelőző felmérések ellenére is előfordulhat váratlan fakidőlés.

Már csak egy gyökereit vesztett lecsonkolt fatönk emlékeztet a múlt pénteki esetre, amikor szélcsendes, derült időjárásban egyszer csak recsegve ropogva az útra dőlt a Thomas Mann utcai öreg fasor egyik darabja. Szemtanúk szerint öt másodperccel korábban haladt el ott éppen egy autó, isteni szerencse, hogy nem lett belőle katasztrófa. Erről egy idős olvasónk számolt be, aki szerint példás gyorsasággal aprították fel és szállították el a kidőlt fa koronáját, valamint törzsét, melyek alapján teljesen egészségesnek látszott.

„Még fakadnak, virágoznak”

Ez a tény még inkább azt sugallja, hogy ott is leselkedhet ránk veszély, ahol nem is számítunk rá. Ám, ha baj történik, valakinek vállalni kell a felelősséget, ebben az esetben az önkormányzaté, ezért a polgármesteri hivatalban érdeklődtünk: tudnak-e tenni ellene, s ha igen, milyen módon, hogy hasonló eset ne forduljon elő?

A hivatal válasza szerint a fák belső korhadására utaló jelek – mint a múlt hét pénteken a Thomas Mann utcában kidőlt egyed esetében – nem minden esetben mutatkoznak meg egyértelműen. Gyakran a fák még ilyen állapotban is sokáig egyenletesen fakadnak, virágzanak, ágaik nem száradnak le. Annak elkerüléséért , hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő, illetve az esélyét minimálisra csökkentsék, a Csemete utcai, valamint a Thomas Mann utcai fasoron az önkormányzat a közeljövőben akusztikus tomográffal tömörségi vizsgálatot fog elvégeztetni, mellyel kórélettani értékelés készíthető a faállományról.

Kimutatható a korhadás

Ilyen jellegű vizsgálatokat egyébként évente végeztet a hivatal az előre meghatározott utcákban. A vizsgálat elsősorban a megelőzést szolgálja, segítségével a fatestben keletkezett – szabad szemmel nem látható – elváltozások, például korhadás jeleit lehet kimutatni. Ezzel a módszerrel megrajzolható a fa keresztmetszeti térképe, amiben megfigyelhetők az egészséges és beteg részek. Ennek alapján szükséges szerint el lehet végezni a gallyazást, az odúkezelést vagy végső esetben a fa kivágását.

A kérdéseinkre adott válaszban hangsúlyozták, hogy szélsőséges időjárási körülmények következtében, ha felázik a talaj, illetve viharos szélben a hivatal legnagyobb igyekezete ellenére is előfordulhat a Thomas Mann utcaihoz hasonló eset, akárcsak a gyökérzóna károsodása miatt.

HBN-ÉP​

Címkék: , , ,