​Két- és háromnyaras pontyok a Keletiben

​Két- és háromnyaras pontyok a Keletiben
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Ettől az évtől a Keleti-főcsatorna teljes hosszában a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége kezelésébe került. Ennek megfelelően a halasítás mértéke is megnövekedett, amiről az április 5-én elhunyt és csütörtökön eltemetett dr. Veres Ferenc ügyvezető elnök utódja, Cserepes Norbert Ernő számolt be.

Eszerint a három szakaszra osztott vízbe ebben a hónapban másfél tonna háromnyaras és 2,4 tonna kétnyaras pontyot helyeztek ki egyenlően elosztva. Április végéig még 150 kilogramm dévérkeszeggel is halasítják a főcsatorna vízét.

Az elnök jelezte, a kétnyaras ponty telepítése újdonságnak számít a Keletiben, és az átlag 27 centiméteres, 70 dekás példányok egyelőre nem tarthatók meg a kifogás után, de a kisebbek nyár végére, a nagyobbak pedig már a május végéig tartó pontytilalom után horogéretté válhatnak a bőséges tápláléknak köszönhetően. A háromnyaras pontyok átlag súlya 1,8 kilogramm.

A kihelyezett halakat a szövetség halőreivel közösen a főcsatorna melletti települések mezőőrei, társadalmi halőrei és a rendőrség is őrzi.

HBN-ÉP


Végső útjára kísérték Veres Ferencet

A Nagytemplom vezető lelkésze, Vad Zsigmond búcsúztatója után sokan kísérték utolsó útjára a Debreceni Köztemetőben csütörtökön a 74 éves korában elhunyt dr. Veres Ferencet, Balmazújváros egykori polgármesterét, a megyei horgász szövetség ügyvezető elnökét.