Körkép

2024.05.07. 20:00

Lehull a lepel, ezeket a használt autókat szeretik a legjobban Hajdú-Biharban – és Debrecenben

Egy örök slágerautó a vármegyei listára még éppen ráfért, de a debrecenire például már nem. Mutatjuk a legdrágább, Hajdú-Biharban hirdetett használt autókat is.

Raffer Attila

Megvan a lista, ezek most a legnépszerűbb használt autók Hajdú-Biharban és Debrecenben!

Forrás: illusztráció / MW-archív

Még ha nem is annyira meglepő konklúziójú, de mindenképpen érdekes közleményt küldött szét még április elején a Használtautó.hu a magyar autópiac kedvenc használt modelljeiről. Nagy volt a merítési lehetőség, hiszen a 2024 első negyedévére vonatkozó körképet a hirdetési portál a saját adatai és első ránézésre brutálisan sok, több mint 1 millió telefonos érdeklődés alapján rakta össze. A nem meglepő alatt azt értettük, hogy bizonyos hazai autóvásárlási sztereotípiákat amúgy szépen aláhúznak benne, lényegében azok a típusok szerepelnek rajta, amiket az autópiacot akár csak fél szemmel követők is csípőből sorolnának. A sorrendet viszont vélhetően csak kevesen találnák telibe. Többek között az derült ki a kutatásból, hogy az Opel Astrát továbbra sem lehetett leszorítani az első helyről, a dobogó második és harmadik fokán viszont helycsere történt 2023 azonos időszakához képest: most a Volkswagen Golfé lett az ezüst-, a Suzuki Swifté pedig a bronzérem. A használt autók top 5-jébe a Ford Focus és a Volkswagen Passat fért még be.

opel astra használt autó hajdú-bihar
Az Opel Astra még mindig elképesztően népszerű a használt autók között
Forrás: MW-archív

Az anyagban külön kitértek arra is, hogy mi a helyzet a 3 évesnél fiatalabb autóknál: ezen a listán a a BMW X sorozat, a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Hyundai Kona és a Toyota Corolla vezet, ebben a sorrendben.

A kocsik iránti kereslet területi megoszlása viszont nem derült ki, de hát persze furdalt minket a kíváncsiság, így portálunk is bekért néhány adatot az oldaltól, célzottan a hajdú-bihari piacra fókuszálva, annyi különbséggel, hogy nem az első negyedév, hanem 2024 első 4 hónapjának sajátosságaira kérdeztünk rá, hogy egy kicsit aktuálisabb legyen a kapott adatsor.

A legnépszerűbb hajdú-bihari használt autók

Az első két helyen a vármegyei toplista teljesen egybevág az országossal: Hajdú-Biharban is az Opel Astra a legnépszerűbb használt autó, közvetlenül mögötte pedig a Volkswagen Golf következik. Változás viszont, hogy a harmadik helyre a Volkswagen Passat kapaszkodott fel, a BMW 3-as sorozat negyedik, az országos harmadik Suzuki Swift viszont csak az ötödik lett nálunk. A debreceni piac kedvencei viszont azért mutatnak némi eltérést ehhez a listához képest. Az első két pozícióban például helycsere történt, ugyanis az adatsor szerint a Golf a legkelendőbb a városban, az Astra „csak” a második. Utána jön a Skoda Octavia, a BMW 3-as sorozata és a VW Passat. Érdekesség, hogy a Suzuki Swift nincs ott az 5 debreceni slágerautó között.

De mutatjuk az egészet felsorolásban is, mögöttük a modellek átlagáraival.

Hajdú-Bihar 

  1. Opel Astra (1 685 290 Ft)
  2. Volkswagen Golf (2 758 507 Ft)
  3. Volkswagen Passat (3 590 340 Ft)
  4. BMW 3-as sorozat (4 764 915 Ft)
  5. Suzuki Swift (1 213 583 Ft)

Debrecen

  1. Volkswagen Golf (2 989 241 Ft)
  2. Opel Astra (1 861 182 Ft)
  3. Skoda Octavia (4 254 252 Ft)
  4. BMW 3-as sorozat (5 104 781 Ft)
  5. Volkswagen Passat (3 872 525 Ft)

Folyamatosan érkeznek a hírek az elöregedő hazai autóparkról, és bár az öreg autó nem vén autó, meg nem életkort veszünk, hanem állapotot – van még idevágó közhely? –, azért jó tudni, hogyan alakul a Hajdú-Biharban meghirdetett autók átlagéletkora a többi vármegyéhez képest. Mint kiderült, egyáltalán nem állunk rosszul, hiszen Hajdú-Biharban ez 13,39 év, Debrecenben pedig 12,34 év jelenleg.

A KSH összesítése szerint az elmúlt év végére a magyar autók átlagos kora 15,8 évre emelkedett. Ez alapján kijelenthető, hogy Hajdú-Biharban (és különösen Debrecenben) az országos átlagéletkornál fiatalabb autók közlekednek

– közölte a Haonnal Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Porschék, Bentley és Aston Martin egy vagyonért

És mi a helyzet azokkal, akiknek nem kardinális kérdés a pénz vagy az ár-érték arány? A vásárlóval, aki nem üt be felső értékhatárt, ha álmai autója után túrja az adatbázist? Még kilenc számjegyű opció is vár rá Hajdú-Biharban!

Harmincmillió forint fölött nálunk is szépen sorakoznak egymás után a BMW-k, Audik, Porschék és Land Roverek, de az igazán nagy vadakhoz tovább kell görgetnünk az oldal találati listájában. A hetvenmilliós határon túl például már csak 5 autót találtunk a cikk írásának pillanatában. Közülük a legolcsóbbat, egy idei évjáratú Porsche 911 Carrera 4 GTS-t 71 millió 400 ezer forintért már haza is vihet az új tulajdonosa, de a következő autóért már jóval nagyobbra kell nyitni a tárcát: egész pontosan 85 és fél milliót kell otthagyni egy 2023-as Mercedes-AMG G63-as szörnyetegért. Valamivel több mint 97 millióért egy közel kétéves Aston Martin DBX707-est is kaphatunk, de ennél csak alig egymillióval kérnek többet egy 2021-es Bentley Continental GTC-ért, ha inkább a kabriókra bukunk.

A legdrágább, Hajdú-Biharban hirdetett autó jelenleg egy 2023 májusi Porsche 911 Turbo S ezer forint híján 125 millióért, amiben alig kevesebb mint 5 ezer kilométer van. Meg 650 lóerő.

Nem ez a nálunk kínált autó, de a típus és az évjárat stimmel:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában